Quantcast
HSBC: Η Κίνα διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα - enikonomia.gr
share

HSBC: Η Κίνα διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, παρά τις ενδείξεις εξασθένησης των εξαγωγών της, αναφέρει σε σημείωμά της η βρετανική τράπεζα HSBC.

Οι εξαγωγές είναι υποτονικές, ιδιαίτερα αν συγκριθούν με τον αλματώδη ρυθμό τους στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά αυτό οφείλεται στην αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και όχι στην απώλεια του πλεονεκτήματος της ηπειρωτικής Κίνας, σημείωσε η τράπεζα, προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, πέρυσι, η Κίνα αύξησε και πάλι το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές – και με διπλάσιο από τον συνήθη ρυθμό».

Η πραγματική σταθμισμένη ισοτιμία του γιουάν έχει ανατιμηθεί από το 2006 και είναι σχεδόν κατά 30% υψηλότερη από το 2010, οδηγώντας ορισμένους να υποθέτουν ότι η Κίνα έγινε σταδιακά λιγότερο ανταγωνιστική, αναφέρεται στο σημείωμα της HSBC. Ωστόσο, το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2010, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της δεν έχει χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της, αναφέρει η HSBC.

Οι κινεζικές εξαγωγές, αποτιμημένες σε γιουάν, αυξήθηκαν 4,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 5,7%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τον Μάρτιο, οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί 18,7%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.