Quantcast
Λατινική Αμερική: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση 8% το 2016 - enikonomia.gr
share

Λατινική Αμερική: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση 8% το 2016

δημοσιεύτηκε:

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Λατινική Αμερική μειώθηκαν κατά 9,1% το 2015 και εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν κατά άλλο ένα 8% φέτος, ανέφερε η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Το σύνολο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην περιοχή μειώθηκε στα 179,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων για την αξιοποίηση φυσικών πόρων και της επιβράδυνσης της οικονομίας κρατώντης περιφέρειας, ανέφερε η Επιτροπή, η οποία εδρεύει στο Σαντιάγο.

Η μείωση των επενδύσεων, σύμφωνα με την επιτροπή, βρίσκεται σε αντίθεση με την αύξηση κατά 36% των παγκόσμιων ροών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων το 2015

«Οι ΑΞΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που επιτυγχάνονταν τα προηγούμενα χρόνια, συνάδοντας με τις οικονομικές προοπτικές. Μπορεί να μειωθούν έως και κατά 8% (σ.σ. το 2016), αν και θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα για τις οικονομίες της περιφέρειας», σύμφωνα με την έκθεση.

Η Επιτροπή αυτή του ΟΗΕ επισήμανε εξάλλου ότι το ύψος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων εμφανίζει δραματικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.

Στη Βραζιλία, μια χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση, οι ΑΞΕ μειώθηκαν κατά 23% στα 75,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, ενώ αντιθέτως στο Μεξικό αυξήθηκαν κατά 18% στα 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των επενδύσεων στη βιομηχανία και στις κατασκευές. Στην Κολομβία μειώθηκαν κατά 26% και στη Χιλή κατά 8%, λόγω της χαμηλής ζήτησης για ορυκτά.

Στην Αργεντινή, όπου ανέλαβε μια κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ της οικονομίας της αγοράς τον Δεκέμβριο, οι ΑΞΕ αυξήθηκαν κατά 130%, ωστόσο η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σημείωσε πως η αύξηση οφείλεται κυρίως στο ότι σταμάτησε η τάση της αποεπένδυσης μετά την εθνικοποίηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου YPF το 2014.

Στην Κεντρική Αμερική, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ στην Καραϊβική μειώθηκαν κατά 17%.

Το 2015 τις μεγαλύτερες ΑΞΕ στην περιοχή έκαναν οι ΗΠΑ (25,9%), ακολουθούμενες από την Ολλανδία και την Ισπανία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.