Quantcast
Γερμανία: Όχι από τον Λίντνερ σε νέα κοινή έκδοση χρέους στην ΕΕ -Τι λέει για το Ταμείο Ανάκαμψης - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Όχι από τον Λίντνερ σε νέα κοινή έκδοση χρέους στην ΕΕ -Τι λέει για το Ταμείο Ανάκαμψης

δημοσιεύτηκε:

Tην αντίθεσή του στο να υπάρξει ένας νέος γύρος κοινής έκδοσης χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο Bloomberg.

Tα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη  για τα οικονομικά τους, εξήγησε ο κ.  Λίντνερ.  Ουσιαστικά ο Λίντνερ  προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση στο να ληφθεί άλλη μια κοινή πρωτοβουλία για τον δανεισμό  της ΕΕ, καθώς τα κράτη- μέλη προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τομείς που αφορούν μεταξύ άλλων την ενεργειακή μετάβαση, την  ψηφιακή οικονομία, αλλά και την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης.  Μάλιστα ορισμένοι ομόλογοι του Λίντνερ δήλωσαν στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, πως ήταν υπέρ στο να υπάρξει ένα σχέδιο για την κοινή έκδοση χρέους και πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συγκεντρωθεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Πολωνίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Αντρέι Ντομάνσκι, είπε πως  όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ το επόμενο έτος, η χώρα του,  θα ασκήσει πιέσεις στο να υπάρξει μια νέα και πιο δίκαιη χρηματοδότηση αναφορικά με την άμυνα.

Γερμανοί αξιωματούχοι  επεσήμαναν την αυστηρότερη ερμηνεία από το συνταγματικό τους δικαστήριο των νομικών ορίων στον κρατικό δανεισμό ως σημαντικό εμπόδιο σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε  πέρυσι την πρακτική της μετατόπισης κεφαλαίων μεταξύ «οχημάτων» εκτός προϋπολογισμού που είχαν σχεδιαστεί για να παρακάμψουν τους περιορισμούς δανεισμού της χώρας. Ο Λίντνερ επέμεινε πως αυτό δεν είναι νομικό θέμα. «Δεν είμαστε κατά της Ένωσης χρέους μόνο για νομικούς λόγους», διευκρίνισε.

Επιπλέον, ανέφερε πως τα αποτελέσματα του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ  είναι μεικτά. Ένα μέρος του ποσού αυτού έχει δοθεί στο μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης της ΕΕ που δόθηκε ποτέ στο μπλοκ, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως για αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει να ξανά γίνει αυτό.  «Το αποτέλεσμα του Ταμείου της ΕΕ Next Generation είναι τόσο διφορούμενο που δεν φαίνεται να επαναληφθεί», σημείωσε.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.