Quantcast
Αυστηρές συστάσεις της ΕΕ προς την Τουρκία - enikonomia.gr
share

Αυστηρές συστάσεις της ΕΕ προς την Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

«Θα στείλουμε στην Τουρκία σήμερα το μήνυμα ότι το κράτος δικαίου πρέπει να προστατευθεί καλά και πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη λήψη μέτρων που θα απομακρύνουν τη χώρα από το κράτος δικαίου», δήλωσε προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην Τουρκία που θα απομάκρυναν τη χώρα από τη δημοκρατία», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό.

O αυστριακός Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν πήγε ακόμη πιο μακριά παρατηρώντας ότι οι τουρκικές αρχές είχαν προετοιμάσει τον κατάλογο με τις μαζικές συλλήψεις πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ανέμεναν να τον χρησιμοποιήσουν κάποια στιγμή.

Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί θα αναλύσουν την κατάσταση στην Τουρκία.

«Η Βρετανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρώπη»


Το άλλο μεγάλο θέμα που θα συζητήσουν σήμερα οι «28» είναι το Βrexit με την πρώτη παρουσία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο νέος υπουργός, που είχε ηγετικό ρόλο στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Βrexit πριν από το δημοψήφισμα, διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι η χώρα του και μετά την έξοδο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρώπη.

Πάντως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπουργοί επανέλαβαν σήμερα στο βρετανό ομόλογό τους ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμία συζήτηση και διαπραγμάτευση πριν την υποβολή από το Λονδίνο επίσημου αιτήματος για έξοδο από την ΕΕ, μέσω ενεργοποίησης του σχετικού άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.