Quantcast
Λύπη για την αποχώρηση Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο εξέφρασαν οι ηγέτες του APEC - enikonomia.gr
share

Λύπη για την αποχώρηση Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο εξέφρασαν οι ηγέτες του APEC

δημοσιεύτηκε:

Οι ηγέτες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού αποχαιρέτησαν με λύπη τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες Κυριακή στη Λίμα του Περού και δεσμεύθηκαν να πολεμήσουν κατά του προστατευτισμού.

«Δεσμευόμαστε να πολεμήσουμε κάθε μορφή προστατευτισμού», αναφέρει η τελική διακήρυξη της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) απαντώντας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης.

Οι ηγέτες του APEC δεσμεύθηκαν «να διατηρήσουμε τις αγορές μας ανοικτές», να μην υποτιμήσουν τα νομίσματά τους «για ανταγωνιστικούς σκοπούς» και να εργαστούν για τη δημιουργία μακροπρόθεσμα μιας περιοχής ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

Η επιστροφή του προστατευτισμού δεν θα είχε, σύμφωνα με τους ίδιους, καμία άλλη συνέπεια από τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών και «την καθυστέρηση της προόδου προς την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

Οι ηγέτες του APEC εξέφρασαν την ανησυχία τους μπροστά «στην αυξανόμενη αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση» που παρουσιάζεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και μπροστά «στην ανάδυση τάσεων προστατευτισμού» και υπογράμμισε την ανάγκη «ενός πιο δίκαιου καταμερισμού των οφελών» της παγκοσμιοποίησης σε «όλα τα κοινωνικά στρώματα».

Η σύνοδος του APEC διεξήχθη σε ένα κλίμα ανησυχιών σε ό,τι αφορά τις πραγματικές προθέσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ.

«Προφανώς θα μου λείψει να έχω τον Μπαράκ στα σύνορα για να καλλιεργήσουμε την εξαιρετικά βαθιά και σημαντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστον Τριντό έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά ο Τριντό εξέφρασε την ανυπομονησία του να συναντηθεί με τον Τραμπ.

Ο Ομπάμα είχε καταστήσει την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού μεγάλη γεωστρατηγική και οικονομική του προτεραιότητα. Η εκλογή του Τραμπ κινδυνεύει να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα στον APEC, που εκπροσωπεί το 60% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας από τον χαμηλού κόστους ανταγωνισμό χωρών όπως η Κίνα ή το Μεξικό, με κίνδυνο να δημιουργηθούν εντάσεις με το Πεκίνο και να επιδεινωθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με παραδοσιακούς του συμμάχους όπως η Ιαπωνία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.