Quantcast
H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δεν επιθυμεί άλλες μεταρρυθμίσες στην ελληνική αγορά εργασίας - enikonomia.gr
share

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δεν επιθυμεί άλλες μεταρρυθμίσες στην ελληνική αγορά εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Να μην επιβάλει περαιτέρω «καταστροφικές μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, καλεί το Eurogroup η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), σε συνέχεια αιτήματος της ΓΣΕΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ETUC, γίνεται αναφορά στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της Ελλάδας, «με το ΔΝΤ να πιέζει για περαιτέρω απελευθέρωση της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας της Ελλάδας».

«Αυτά τα νέα αιτήματα για ακόμα περισσότερες, λεγόμενες, μεταρρυθμίσεις, είναι εξ ολοκλήρου ιδεολογικά και δεν έχουν κανένα οικονομικό νόημα» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ETUC, Λούκα Βισεντίνι, τονίζοντας πως εφόσον εφαρμοστούν «θα βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα» και θα «αποτρέψουν τις ελπίδες για ανάκαμψη». «Πότε θα κατανοήσει το ΔΝΤ ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι ισχυρές συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελούν βασικά συστατικά των πιο επιτυχημένων οικονομιών της Ευρώπης; Η φτώχεια, η ανισότητα, η εκμετάλλευση και η καταπίεση των δικαιωμάτων δεν είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί οικονομική ανάπτυξη» κατέληξε ο Λ. Βισεντίνι, προχωρώντας σε έκκληση προς τους υπουργούς του Eurogroup να μην ωθήσουν τους Έλληνες εργαζόμενους σε ακόμη χειρότερη θέση.

Στην ανακοίνωση της ETUC αναφέρονται ως βασικά αιτήματα των πιστωτών της Ελλάδας: Η κατάργηση της υποχρέωσης του υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις, η αύξηση του ανώτατου ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης, αλλαγές στο νόμο για να καταστεί ευκολότερη η απόλυση των συνδικαλιστών και δυσκολότερη η προκύρηξη απεργιών, η δυνατότητα της ανταπεργίας (lock-out) για τους εργοδότες και τέλος, η απόρριψη της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.