Quantcast
Η Βουλγαρία θέλει να εντάξει πέντε προϊόντα της στο ευρωπαϊκό σύστημα ΠΟΠ - enikonomia.gr
share

Η Βουλγαρία θέλει να εντάξει πέντε προϊόντα της στο ευρωπαϊκό σύστημα ΠΟΠ

δημοσιεύτηκε:

Nα κατοχυρωθούν ως παραδοσιακά προϊόντα το «φρέσκο χοιρινό κρέας Ανατολικών Βαλκανίων», η ποικιλία ροζ ντομάτας, μια ποικιλία κρεμμυδιού, ένας τύπος τσαγιού και μία συγκεκριμένη ποικιλία φασολιών θα επιχειρήσει η Βουλγαρία όπως αναφέρει ο γραμματέας ΟΕΥ Α΄Ιωάννης Μαρούτσος σε έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Σόφια

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, ως τα τέλη Ιανουαρίου 2017 η Βουλγαρία σχεδιάζει να κινήσει τις διαδικασίες για ένταξη 5 παραδοσιακών προϊόντων της στο ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων / ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ – ΠΓΕ). Τα εν λόγω προϊόντα που θεωρούνται ως τα πιο «ώριμα» για ένταξη στο σύστημα προστασίας είναι το «φρέσκο χοιρινό κρέας Ανατολικών Βαλκανίων» (Прясно месо от източнобалканска свиня), η ποικιλία ροζ ντομάτας από την περιοχή Kurtovo Konare, το τσάι από την οροσειράStrandzha, μια ποικιλία κρεμμυδιού (Баничански лук) και τα φημισμένα στη Βουλγαρία φασόλια της περιοχής του Smolyan.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, κ. Momchil Nekov, συνολικά τριάντα «αυθεντικά» βουλγαρικά προϊόντα έχουν επιλεγεί προκειμένου σταδιακά να ενταχθούν στο ως άνω ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας παραδοσιακών προϊόντων, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας προώθησης των αυθεντικών γεύσεων των τοπικών προϊόντων της χώρας σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση Slow Food. Σύμφωνα με τον κ. Nekov, θεωρήθηκε επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης της συγκεκριμένης εκστρατείας λόγω της συρρίκνωσης της παραγωγής αυθεντικών, τοπικών βουλγαρικών προϊόντων Ο κ. Nekov υποστήριξε, επίσης, ότι για το 2017 έχουν εξασφαλισθεί Euro 10 εκατ. μέσω κοινοτικών κονδυλίων για την προώθηση των εν λόγω παραδοσιακών αγαθών στις ευρωπαϊκές αγορές. Από την πλευρά της, η κα Desislava Dimitrova, στέλεχος της Slow Food και συντονίστρια της οργάνωσης για τη Βουλγαρία, συναντήθηκε με τοπικούς παραγωγούς και διαπίστωσε «την ανησυχία των ανθρώπων αυτών ότι η “βουλγαρική γεύση” χάνεται, όχι μόνο λόγω της συρρίκνωσης της παραγωγής, αλλά και λόγω της εξαφάνισης ενός αριθμού ποικιλιών και σπόρων. Το ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας μπορεί να σταματήσει την αρνητική αυτή εξέλιξη, συμβάλλοντας στη διατήρηση της τοπικής παραγωγής και αποτελώντας ανάχωμα στην μείωση του πληθυσμού ορισμένων περιοχών».

Τέλος, σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο ευρύτερων πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τα παραδοσιακά προϊόντα, εντάσσεται και πρωτοβουλία της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ METRO να προμηθεύεται απευθείας από τους παραγωγούς και να διαθέτει στους καταναλωτές του τέτοια αγαθά. Σε πρώτη φάση, ανακοινώθηκε η διάθεση του χοιρινού κρέατος Ανατολικών Βαλκανίων στα καταστήματα της αλυσίδας σε Σόφια και Φιλιππούπολη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.