Quantcast
Κυπριακό: Πυρετώδεις συσκέψεις για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης - enikonomia.gr
share

Κυπριακό: Πυρετώδεις συσκέψεις για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης

δημοσιεύτηκε:

Πολύωρη σύσκεψη είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό σχετικά με την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης.
Προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να συζητηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διέψευσε ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού τα κατεχόμενα θα προσαρτηθούν στην Τουρκία. Σε συνέντευξη στην τουρκική υπηρεσία του BBC, ο κ. Ακιντζί είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα 700 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (έκταση) και δεν έχει ανάγκη τη μικρή έκταση της Κύπρου». Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες είναι υψηλές, ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό το να περιμένουμε ότι όλα τα στοιχεία του Κυπριακού θα λυθούν στη Γενεύη και θα τελειώσει, δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Διευκρίνισε ότι στη Γενεύη «ο στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου, δεν πρέπει να συνδεθούν όλα με το θέμα του εδαφικού και να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες τής κάθε πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Ελλάδας για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, αλλά και την αποχώρηση της Τουρκίας από εγγυήτρια δύναμη, ο κ.Ακιντζι είπε ότι αν η θέση «μηδενικός στρατός -μηδενικές εγγυήσεις στηριχθεί μέχρι τέλους, τότε δεν θα υπάρξει λύση».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.