Quantcast
Υπέρ του διαλόγου Ρωσίας-Δύσης ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας - enikonomia.gr
share

Υπέρ του διαλόγου Ρωσίας-Δύσης ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας

δημοσιεύτηκε:

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Κυριακή, ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης του διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, κυρίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

“Η κρίση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια πλευρά και τη Ρωσία από την άλλη είναι προφανής. Η ενίσχυση της αντιπαράθεσης δεν συνιστά τρόπο επίλυσης. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι μια θλιβερή εμπειρία του παρελθόντος”, δήλωσε ο νέος πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη στις 13 Νοεμβρίου με την υποστήριξη των σοσιαλιστών.

“Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η νέα πολιτική συγκυρία στον κόσμο δίνουν την ελπίδα για μια προσεχή αποκατάσταση του διαλόγου”, πρόσθεσε.

Ο Ράντεφ, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και είχε υποστηρίξει ότι η Κριμαία “στην πραγματικότητα είναι ρωσική”, υπογράμμισε πως ο ρόλος του ως αρχηγού του Κράτους “δεν είναι να εξάψει τις ανησυχίες και να δημιουργήσει έναν εχθρό, αλλά με τη δύναμη των ενώσεων (στην οποία ανήκει η Βουλγαρία) να συμβάλει ώστε να επιλυθούν οι κρίσεις”.

“Η ενωμένη Ευρώπη πρέπει να διατηρηθεί με κάθε τίμημα”, υπογράμμισε ο μελλοντικός πρόεδρος, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει το πρώτο εξάμηνο του 2018 την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Η μεταναστευτική κρίση απαιτεί μια αποφασιστική κοινή ευρωπαϊκή πολιτική”, πρόσθεσε, τασσόμενος υπέρ μιας αναθεώρησης των συμφωνιών του Δουβλίνου, “οι οποίες αποδίδουν στις χώρες της περιφέρειας της Ένωσης τον ρόλο μιας ζώνης προστασίας”.

Η Βουλγαρία, που συνορεύει με την Τουρκία, έχει ανάγκη “αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να ενισχύσει τα σύνορά της και να σταματήσει την παράνομη διακίνηση μεταναστών”, εκτίμησε ο Ράντεφ.

Καθώς το σύστημα στη Βουλγαρία είναι κοινοβουλευτικό, ο πρόεδρος, που εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, αποτελεί ουσιαστικά μια ηθική αρχή.

Ωστόσο ο Ράντεφ, πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς πολιτική εμπειρία, θα έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε μετά τη νίκη του Ράντεφ στις προεδρικές εκλογές.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ράντεφ αναμένεται να διαλύσει το Κοινοβούλιο, να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, πιθανότατα για τον Μάρτιο, και να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.