Quantcast
Η ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας Αιγύπτου - Κύπρου, στο επίκεντρο των διήμερων συναντήσεων - enikonomia.gr
share

Η ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας Αιγύπτου – Κύπρου, στο επίκεντρο των διήμερων συναντήσεων

δημοσιεύτηκε:

Εντατικές συναντήσεις, με σκοπό την αύξηση του τουρισμού, ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο, πραγματοποιούν, από χθες, στο Κάιρο τουριστικοί παράγοντες της Μεγαλονήσου και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού με αντίστοιχους φορείς από τη Χώρα του Νείλου.

Ο τουριστικός τομέας ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες που ενώνει (και δε χωρίζει) η Μεσόγειος, ήτανε πάντοτε διαχρονικά σημαντικός, καθώς έχει σχέση και με την ισχυρή παρουσία (τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, αν και τώρα πιο περιορισμένη) των Κυπρίων Αιγυπτιωτών, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Και μπορεί η παρουσία των Κυπρίων τουριστών προς την Αίγυπτο ή αντίστροφα να περιορίστηκε τα προηγούμενα χρόνια (ως λογικό αποτέλεσμα των διαφόρων γεγονότων που είχαν να κάνουν με τη μείωση του τουρισμού λόγω της Επανάστασης), αλλά τώρα, πλέον, με τις Συνόδους Κορυφής μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, και με τους ηγέτες των τριών κρατών και τους λαούς τους να ενώνουν τις δυνάμεις τους, η Λευκωσία και το Κάιρο προσβλέπουν πλέον σε νέες πολύ καλύτερες μέρες, στη μεταξύ τους τουριστική συνεργασία.

Αυτό άλλωστε είναι και το συμπέρασμα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν έως τώρα, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, οι Κύπριοι τουριστικοί παράγοντες, όπως ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Χρίστος Μούστρας που ηγείται της ενδεκαμελούς αποστολής, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το Ναυτιλιακό Ινστιτούτο της Ανατολικής Μεσογείου, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου καθώς και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και εταιρειών κρουαζιέρων Κύπρου.

«Υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου» δήλωσε ο κ. Μούστρας, υπεύθυνος για τις σχέσεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με τις αραβικές χώρες, προσθέτοντας: «προσβλέπουμε στην αύξηση του τουρισμού από την Αίγυπτο».

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να προσφέρει την αμέριστη στήριξη στην όλη προσπάθεια ενδυνάμωσης της τουριστικής συνεργασίας και η αιγυπτιακή Πρεσβεία στη Λευκωσία, από την οποία ο Εμπορικός Επίτροπος Άλι Μπάσα μίλησε για ένα κοινό όραμα τουριστικής ανάπτυξης των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας τη μακρόχρονη φιλία των δύο λαών που πάντοτε βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικής σημασίας είναι και οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες μεταξύ της Κυπριακής Αντιπροσωπείας, όχι μόνο με τουριστικούς παράγοντες και δημοσιογράφους της Αιγύπτου (όπως έγινε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο του Καΐρου) αλλά και με εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών της Αιγύπτου, παρουσία πάντοτε του Κυπρίου Πρέσβη στην Αίγυπτο Χάρη Μορίτση, ενός λειτουργού της Κύπρου, που γνωρίζει πολύ καλά την Αίγυπτο, καθώς έχει υπηρετήσει επί πολλά χρόνια παλαιότερα ως Πρόξενος στο Κάιρο και τώρα συμβάλλει τα μέγιστα στο πρακτικό μέρος της ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Στη χθεσινή διμερή τουριστική συνάντηση, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Τουριστικής Ομοσπονδίας Καρίμ Μόχσεν, η διευθύντρια του ίδιου Οργανισμού Χάλα Ελ Χατίμπ, καθώς και εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής Αρχής Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι αυτήν την εποχή, μόνον οι αιγυπτιακές αερογραμμές εξυπηρετούν απευθείας την αεροπορική σύνδεση Λάρνακας – Καΐρου, παρά το γεγονός ότι πάντοτε υπάρχει το δικαίωμα σε κυπριακή εταιρεία να εκμεταλλευτεί το ίδιο δρομολόγιο από τη Μεγαλόνησο. Επίσης, πολλά αναμένουν οι δύο χώρες και από τον ζωτικό τομέα της κρουαζιέρας, που έχει ατονήσει ουσιαστικά από το 2010 και έκτοτε.

Όπως τονίζει ο κ. Μούστρας, «εκτός από τις κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για την πραγματοποίηση κρουαζιέρων που να ακολουθούν την πορεία “Λεμεσός – Πορτ Σαΐντ – Άιν Σόχνα (σχετικά κοντά στο Κάιρο) – Σαφάγκα (λιμάνι κοντά στο θέρετρο της Χουργκάντα και το μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Λούξορ) – Άκαμπα της Ιορδανίας (για επίσκεψη στην Πέτρα). Για αυτές όμως τις κρουαζιέρες, θα συνέβαλε πολύ στη μείωση του κόστους τους η ενδεχόμενη μείωση των τελών διέλευσης στο Κανάλι του Σουέζ για τις τουριστικές αυτές κρουαζιέρες» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται σήμερα να τεθούν στις αρμόδιες Αρχές στην Αίγυπτο.

«Στο πλαίσιο της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών μάλιστα, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί φέτος ένα τουριστικό Φόρουμ, το Forum Tourist Med, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν και δημοσιογραφικές αποστολές καθώς και αποστολές των τουριστικών κλάδων ανάμεσα στις δύο χώρες» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΚΟΤ.

Οι διμερείς τουριστικές συναντήσεις, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, ολοκληρώνονται σήμερα και η κυπριακή αποστολή αναμένεται να επιστρέψει απόψε στη Λευκωσία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.