Quantcast
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η αποτρόπαια επίθεση με χημικά στη Συρία - enikonomia.gr
share

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η αποτρόπαια επίθεση με χημικά στη Συρία

δημοσιεύτηκε:

Το δισέλιδο ψήφισμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ισχυρού οργάνου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο το μακελειό που σημειώθηκε στο Ιντλίμπ της Συρίας, όταν τουλάχιστον 72 άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, βρήκαν φρικτό θάνατο από χημικά. Όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας: «Μας χτύπησαν με τοξικό αέριο. Δεν μπορούσαμε να σταθούμε στα πόδια μας. Ένιωσα ζάλη και ναυτία. Υπέφερα από δύσπνοια. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω.»

Οι εικόνες και τα βίντεο που έκαναν το γύρο του κόσμου ήταν συγκλονιστικά, καθώς μπορούσε να διακρίνει κανείς δεκάδες ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή, βγάζοντας αφρούς από το στόμα.

Δεν προβλέπονται κυρώσεις


Ασαφές παραμένει πώς θα τοποθετηθούν σε ενδεχόμενη ψηφοφορία Ρωσία και Κίνα, οι οποίες μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν ασκήσει βέτο σε άλλο ψήφισμα που αφορούσε την πολύπαθη χώρα. Το νέο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία δεν προβλέπει μεν την επιβολή άμεσων κυρώσεων, αφήνει ωστόσο ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς όμως να υπάρχει ρητή αναφορά στο καθεστώς Άσαντ.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του γγ. του ΟΗΕ Στ. Ντουζαρίκ: «Προφανώς οποιαδήποτε αναφορά για χρήση χημικών όπλων, ιδίως εναντίον αμάχων, είναι ανησυχητική και αποτρόπαια. Οποιασδήποτε μορφής χρήση χημικών όπλων στον κόσμο συνιστά απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το καθεστώς Άσαντ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση ενώ η Ρωσία δηλώνει ότι η επιδρομή της συριακής αεροπορίας είχε ως στόχο αποθήκες όπου οι αντάρτες έφτιαχναν χημικά όπλα. Ουσιαστικά Κρεμλίνο και Δαμασκός επιρρίπτουν την ευθύνη στους αντάρτες.

Αμερικανικές ευθύνες… και στον Ομπάμα


Στη Δύση, αντίθετα, «δείχνουν» τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ: «Η σημερινή χημική επίθεση στη Συρία εναντίον αθώων ανθρώπων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είναι καταδικαστέα και δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες εκ μέρους του καθεστώτος Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια κόκκινη γραμμή κατά της χρήσης χημικών όπλων, αλλά δεν έκανε τίποτα».

Παράλληλα οι ΗΠΑ κάλεσαν Μόσχα και Πεκίνο να ασκήσουν την επιρροή τους στον σύρο πρόεδρο προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η αιματοχυσία. Την επίθεση καταδίκασαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, επιρρίπτοντας -στις περισσότερες των περιπτώσεων άμεσα- την ευθύνη στο συριακό καθεστώς. «Εάν αποδειχθεί, θα πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της βαρβαρότητας του συριακού καθεστώτος», τόνισε η βρετανή πρωθυπουργός Μέι, ενώ ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκάμπριελ έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου που θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.