Quantcast
Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην Ιταλία - enikonomia.gr
share

Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην Ιταλία

δημοσιεύτηκε:

Στην αύξηση των ανισοτήτων και στην εξαφάνιση της παραδοσιακής κοινωνικής δομής αναφέρεται η φετινή, ετήσια έκθεση του Ιταλικού Ινσιτούτου Στατιστικής Istat.

«Οι ανισότητες αυξάνονται και δεν είναι συνδεδεμένες με περιουσιακά αγαθά που κληρονομούνται, αλλά σε μεγάλο βαθμό με το εισόδημα και τις συντάξεις», γράφει το Istat.

Το Istat προσθέτει ότι τα παιδιά με πτυχιούχους γονείς κατά κανόνα καταφέρνουν να τελειώσουν το πανεπιστήμιο, όσοι ανήκουν σε οικογένειες της λεγόμενης ιθύνουσας τάξης πολύ συχνά εξασφαλίζουν διευθυντικές θέσεις ή γίνονται ανώτεροι υπάλληλοι, ενώ όσοι προέρχονται από λιγότερο εύπορες οικογένειες, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Οι διαφορές, δηλαδή, διαιωνίζονται και αυξάνονται, με ουσιαστική αποτυχία κάθε προσπάθειας ανακατανομής του εισοδήματος και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Η απώλεια της αίσθησης ότι ανήκεις σε μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη είναι σαφώς πιο έντονη στους λεγόμενους μικροαστούς και στους εργάτες», αναφέρεται στην έκθεση. «Στην ιταλική κοινωνία, στην φάση αυτή, δεν υπάρχει τίποτα το επαναστατικό. Είναι μια κοινωνία η οποία παγιώνει τις διαφορές της και εδώ και καιρό έχει μπλοκάρει κάθε δυνατότητα βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των πολιτών », γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubbica, αναφερόμενη στην έκθεση του στατιστικού ινστιτούτου.

Οι ανισότητες, σύμφωνα με το Istat, οφείλονται σε ποσοστό 64% στις διαφορές των αποδοχών στην αγορά της εργασίας και κατά 20% στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε υψηλές και χαμηλές συντάξεις. Μεγάλη εντύπωση, τέλος, προκαλεί το ότι το 28,7% των κατοίκων της χώρας κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό το οποίο σχεδόν διπλασιάζεται στις οικογένειες με τουλάχιστο ένα μέλος το οποίο έχει ξένη υπηκοότητα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.