Quantcast
Μετεξεταστέα στην καινοτομία η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Μετεξεταστέα στην καινοτομία η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, το 2016 η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 22η θέση στον πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία (2017 European Innovation Scoreboard) και βρέθηκε έτσι στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα εμφάνισε βελτίωση της τάξης του 0,7% σε σχέση με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010.

Αναλυτικά, στην κατάταξη του πίνακα πρώτη βρίσκεται, για ακόμη μία φορά, η Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Γερμανία. Στην κατηγορία των χωρών με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας κατατάσσονται η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Βρετανία.

Εκτός από την Ελλάδα, στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών βρίσκονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Λιθουανία, ενώ τις δύο τελευταίες θέσεις στην κατάταξη συμπληρώνουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει τις επιδόσεις στην καινοτομία του Καναδά και των ΗΠΑ, ωστόσο, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία κατέχουν τις πρωτιές.

Σε γενικό επίπεδο, οι επιδόσεις της ΕΕ το περασμένο έτος στην καινοτομία συνέχισαν να βελτιώνονται, ωστόσο, υπήρξε μία άνιση πρόοδος μεταξύ των κρατών-μελών, αφού σημαντική βελτίωση ως προς την καινοτομία σημείωσαν οι επιδόσεις μόνο 15 ευρωπαϊκών χωρών.

Στην έκθεση, επίσης, προβλέπεται ότι κατά την επόμενη διετία, η ΕΕ αναμένεται να σημειώσει βελτίωση στις επιδόσεις της στην καινοτομία κατά 2%.

Τέλος, σημειώνεται ότι την πρωτιά για το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον και τους ανθρώπινους πόρους κατέχει η Δανία, για τα ανεπτυγμένα συστήματα έρευνας το Λουξεμβούργο, για τη στήριξη και χρηματοδότηση καινοτομιών η Φινλανδία, για τη χρηματοδότηση των καινοτόμων επιχειρήσεων η Γερμανία, ενώ η Ιρλανδία κατέχει την πρώτη θέση για την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.