Quantcast
Εντείνεται το "κύμα" κυβερνοεπιθέσεων σε όλον τον κόσμο - enikonomia.gr
share

Εντείνεται το “κύμα” κυβερνοεπιθέσεων σε όλον τον κόσμο

δημοσιεύτηκε:

Το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων, που θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο διαδόθηκε τον Μάιο ο ιός WannaCry, πλήττει τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, αφού έπληξε αρχικά σημαντικές εταιρείες και κρατικές υποδομές στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Αφού χτύπησε τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft αλλά και τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, το λυτρισμικό Petrwrap προκάλεσε στη συνέχεια βλάβες στη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων της ναυτιλιακής εταιρείας Maersk, έκοψε το ρεύμα στο εργοστάσιο παραγωγής των μπισκότων Lu και Oreo και ανάγκασε τους Γερμανούς εργαζόμενους της Nivea να σχολάσουν νωρίτερα από το κανονικό.

Ο ιός “εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, έχουν πληγεί πολλές χώρες”, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κόστιν Ράιου, ερευνητής στη ρωσική εταιρεία Kaspersky. Σύμφωνα με τον Ράιου, η Ουκρανία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ακολουθούν η Ρωσία και, σε μικρότερο βαθμό, η Πολωνία και η Ιταλία.

Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από πολλές εταιρείες που δέχτηκαν ταυτόχρονα επίθεση ανέφεραν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι στην οθόνη των υπολογιστών εμφανιζόταν ένα μήνυμα με το οποίο οι χάκερ ζητούσαν να τους καταβληθούν λύτρα σε μπιτκόιν, ύψους 300 δολαρίων.

Πολλοί ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ανέφεραν ότι ο ιός Petrwrap είναι μια τροποποιημένη παραλλαγή του λυτρισμικού Petya που είχε πλήξει πέρσι πολλούς υπολογιστές.

Στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Petrwrap έπληξε τράπεζες, τη σοκολατοβιομηχανία Mars, την Nivea, τη χαλυβουργία Evraz και άλλες εταιρείες και κρατικές οντότητες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός από τη Maersk, δέχτηκαν επίθεση ο βρετανικός διαφημιστικός κολοσσός WPP, το γαλλικό εργοστάσιο Σεν Γκομπέν και η θυγατρική του, Point P, στη βόρεια Γαλλία. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NDR, “δεν λειτουργεί πλέον τίποτα” στη Beiersdorf, το εργοστάσιο που παράγει τα προϊόντα Nivea.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.