Quantcast
Για ατασθαλίες κατηγορεί τον Πούτιν ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας - enikonomia.gr
share

Για ατασθαλίες κατηγορεί τον Πούτιν ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις κατήγγειλε σήμερα τις «ατασθαλίες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη τους σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός κράτους μέλους.

Σε ομιλία του στο Γκάρμις- Παρτενκίρχεν της Βαυαρίας με την ευκαιρία των 70 ετών από το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μάτις κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επέλεξε «να αμφισβητήσει την ειρηνική και ασφαλή μεταπολεμική τάξη πραγμάτων».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των Ρώσων, πρόσθεσε ότι «ο ηγέτης τους δεν θα βελτιώσει την τύχη τους ούτε θα αναζωπυρώσει την ελπίδα τους μέσω των ατασθαλιών του πέρα από τα ρωσικά σύνορα».

Ο Μάτις δεν διευκρίνισε σε τι ακριβώς αναφερόταν, όμως προφανώς εννοούσε τόσο την απόπειρα να επηρεαστούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη στήριξη της χώρας του στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

Η δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο 5 της συμφωνίας του ΝΑΤΟ «είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 9 Ιουνίου προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπήρχε ως τότε.

Εξάλλου ο Μάτις κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης, αντί να παρακολουθούν τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Υπενθύμισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να βοηθά ως το 2020 την επέκταση του ΝΑΤΟ στο ανατολικό μέτωπο απέναντι στη ρωσική απειλή και την αύξηση των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.

«Πέρα από όλα όσα γράφονται στις εφημερίδες, μπορείτε να κρίνετε τις ΗΠΑ από τις ενέργειες αυτές», είπε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.