Quantcast
FT: Προληπτική δράση κατά των καρτέλ θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση - enikonomia.gr
share

FT: Προληπτική δράση κατά των καρτέλ θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση

δημοσιεύτηκε:

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή που είναι αρμόδια για τον ανταγωνισμό εξετάζει πιο αυστηρές εξουσίες, προκειμένου να παρεμβαίνει νωρίτερα σε προβλήματα ανταγωνισμού, σε μια προσπάθεια να αποφεύγει καθυστερήσεις σαν αυτές που αντιμετώπισε κατά την έρευνα στην υπόθεση της Google.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, τόνισε μιλώντας στους Financial Times πως ερευνά ευρύτερες αρμοδιότητες για την επιβολή «ασφαλιστικών μέτρων», τα οποία διατάσσουν τις εταιρίες να σταματήσουν συμπεριφορές που υπάρχουν υποψίες πως εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, ήδη πριν προκύψουν επίσημα ευρήματα αδικοπραγίας.

«Οι Γάλλοι έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην επιβολή ασφαλιστικών μέτρων εδώ και αρκετό καιρό και αυτό, φυσικά, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει», επεσήμανε η επίτροπος.

Μια κίνηση υιοθέτησης τέτοιων εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έδινε στην πιο ενεργή αντιμονοπωλιακή αρχή του κόσμου μια πολύ ευρύτερη σειρά επιλογών επιβολής ενάντια σε κυρίαρχες εταιρίες και θα διαμόρφωνε συμπεριφορές σε αγορές που κινούνται ραγδαία, όπως ο ψηφιακός τομέας.

Η Κομισιόν προς το παρόν οφείλει να αποδείξει ότι μια εταιρία προκαλεί «αμετάκλητη ζημιά», πριν επιβάλει «ασφαλιστικά μέτρα» -ένα υψηλό όριο που καθιστά τα μέτρα ουσιαστικά αδύνατο να επιβληθούν.

«Αν έχεις στην εργαλειοθήκη σου ένα εργαλείο ασφαλιστικών μέτρων, τότε φυσικά θα πρέπει να σκεφτείς το γιατί δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ», επεσήμανε η κ. Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν παρακολουθεί άλλες δικαιοδοσίες, για να μάθει πώς να αποκτήσει ένα «πιο εύπλαστο» εργαλείο. «Για να τα συνοψίσουμε, δεν χρησιμοποιείται λόγω του πολύ υψηλού ορίου της ανεπανόρθωτης ζημιάς», πρόσθεσε.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για αλλαγή των κανόνων. Η επίτροπος τόνισε πως η Κομισιόν «έχει να σκεφτεί πολλά» και προσπαθεί να είναι «περισσότερο προσεκτική παρά βιαστική σε αυτό».

Αντίπαλοι στην έρευνα αγοράς είχαν ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αρχές να παρέμβουν για να σταματήσουν τη συμπεριφορά της Google εδώ και χρόνια, σε πολύ νωρίτερο στάδιο στη διάρκεια της οκταετούς έρευνας της Κομισιόν στον διαδικτυακό κολοσσό.

Κάποιοι αντίπαλοι υποστηρίζουν πως «ξέμειναν» από δουλειά στη διάρκεια των ετών που χρειάστηκαν μέχρι να παρθεί απόφαση, εξηγώντας ότι η προσβλητική συμπεριφορά «στέρεψε» τις ιστοσελίδες τους από κίνηση, έσοδα και επενδύσεις.

Οι Βρυξέλλες είχαν σταδιακά προσπαθήσει να ισχυροποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο για την επιβολή αντιμονοπωλιακών μέτρων, αλλά μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται συχνά. Τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκαν νέοι κανονισμοί της ΕΕ που προσφέρουν σε άλλα μέρη επιπρόσθετες δυνατότητες για να ζητήσουν αποζημίωση βάσει αποφάσεων των αντιμονοπωλιακών αρχών.

Όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να επιβάλει πρόστιμο 2,4 δισ. δολάρια στην Google, η κ. Βεστάγκερ σημείωσε πως οποιοσδήποτε έχει υποστεί ζημιά από την παράνομη συμπεριφορά της Google θα μπορούσε «να ζητήσει αποζημίωση από την Google στα εθνικά δικαστήρια». «Επομένως, αυτή η απόφαση απαιτεί από την Google να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών της».

Επίσης υπό εξέταση είναι ένα νέο όριο για τις συγχωνεύσεις, που θα απαιτούσε από τις εταιρίες να λαμβάνουν έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, για εξαγορές στις οποίες η τιμή που πληρώνεται είναι υψηλότερη από ένα συγκεκριμένο ποσό. Προς το παρόν, οι εταιρίες χρειάζεται να λάβουν έγκριση για κάποια συμφωνία μόνο όταν και τα δύο μέρη παράγουν επαρκείς πωλήσεις στην ΕΕ.

«Είχαμε μια δημόσια διαβούλευση επάνω, μεταξύ άλλων πραγμάτων, στα όρια για τις συγχωνεύσεις, τα οποία εξετάσαμε βάσει της υπόθεσης ότι μπορεί να έχουμε μια συγχώνευση που δεν ανταποκρίνεται στα όριά μας, γιατί ο τζίρος δεν έχει “φανεί” ακόμα, αλλά και πάλι έχεις μια εταιρία με μεγάλη αξία, λόγω των πιθανών μελλοντικών στοιχείων και του πώς η εταιρία θα λειτουργήσει στο μέλλον», υπογράμμισε η κ. Βεστάγκερ.

Οι γερμανικές αρχές έχουν θεσπίσει έναν νέο κανόνα, βάσει του οποίου εξετάζουν τις εξαγορές εταιριών που είναι ενεργές στη χώρα, όταν η τιμή είναι υψηλότερη των 400 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά το Βερολίνο και αξιολογεί τις αντιδράσεις του στις δημόσιες διαβουλεύσεις της επάνω στον έλεγχο των συγχωνεύσεων, που έληξαν τον Ιανουάριο.

«Είναι πολύ καλό για εμάς να δούμε τι λειτουργεί καλά στα κράτη-μέλη, τόσο όταν πρόκειται για τα όρια στις συγχωνεύσεις αλλά και όσον αφορά, για παράδειγμα, στη χρήση ασφαλιστικών μέτρων», κατέληξε η επίτροπος.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.