Quantcast
Η νέα τάση της μόδας που σαρώνει: μην αγοράζετε τίποτα - enikonomia.gr
share

Η νέα τάση της μόδας που σαρώνει: μην αγοράζετε τίποτα

δημοσιεύτηκε:

Οι ντουλάπες των Γερμανίδων είναι γεμάτες. Υπολογίζεται πως διαθέτουν εκατομμύρια κομμάτια που δεν έχουν σχεδόν ποτέ φορεθεί. Στον κόσμο της μόδας υπάρχει τώρα μια νέα τάση: όσο λιγότερα τόσο καλύτερα.

Η 28χρονη Ανούσκα Ρις μιλούσε για την γκαρνταρόμπα της όπως οι περισσότερες γυναίκες: «Είχα πάρα πολλά ρούχα και τίποτα να φορέσω». Σαν φοιτήτρια αγόραζε τα ρούχα της από φθηνά καταστήματα και στο τέλος της σεζόν το μεγαλύτερο μέρος απλά το πέταγε στον κάλαθο των αχρήστων. Σήμερα κάνει το αντίθετο. Αντί να αγοράζει φθηνά μπλουζάκια που κοστίζουν όσο και μια πίτσα, προτιμάει να αγοράζει συνειδητά και στοχευμένα.

Η Ανούσκα Ρις από το Βερολίνο ανήκει σε ένα νέο κίνημα, το οποίο εμπνέεται στη μόδα από τον μινιμαλισμό και πρεσβεύει ότι είναι προτιμότερο να αγοράζεις λιγότερα και πιο ποιοτικά ρούχα από το να αγοράζεις μαζικά φθηνά κομμάτια.

Να σώσουμε τον πλανήτη

Εάν η τάση αυτή επικρατήσει τελικά και στην εβδομάδα μόδας του Βερολίνου, που ξεκίνησε ήδη στις 2 Ιουλίου, είναι αμφίβολο. Στόχος του κλάδου της ένδυσης ήταν και είναι το κέρδος και αντίστοιχες ιδέες δεν είναι κερδοφόρες. Η φετινή πάντως χρονιά δεν ξεκίνησε γενικά καλά για τον χώρο της μόδας. Δεν είναι άραγε πια της μόδας τα ψώνια;

Η 76χρονη Βρετανίδα θρυλική σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γερμανική πρωτεύουσα προέτρεψε πάντως τους καταναλωτές για αυτή τη σεζόν να μην αγοράσουν τίποτα. «Παρακαλώ μην αγοράσετε τίποτα», είπε η ίδια χαρακτηριστικά με στόχο… τη διάσωση του πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace το 2015 διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες στη Γερμανία διαθέτουν κατά μέσο όρο 118 ενδύματα ενώ οι άνδρες 73 κομμάτια. Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι κάλτσες και τα εσώρουχα.

Λίγα και καλά


Η τάση για λιγότερα ρούχα δεν είναι καινούργια. Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Τζούκερμπεργκ φοράει συνέχεια τα ίδια μπλουζάκια.

Η συγγραφέας Μάικε Γουίνμουθ περιγράφει στο μπλογκ της με τίτλο «Το μικρό μπλε» ένα πείραμα: να φοράει κάθε μέρα το ίδιο φόρεμα. Ο μινιμαλισμός πάντως είναι γενικότερη τάση και ανταλακτά συνολικότερα έναν νέο τρόπο ζωής. Για παράδειγμα ο Βερολινέζος αρχιτέκτονας σχεδίασε ένα σπίτι μόλις 6,4 τμ. Το Ινστιτούτο Μελετών του Μέλλοντος στη Φρανκφούρτη κάνει λόγο για μια νέα γενιά που έχει κορεστεί από την κατανάλωση. Για κάποιους νέους αυτός είναι ένας τρόπος να αλλάξουν τον κόσμο και την κοινωνία στην οποία ζουν, υποστηρίζει ο Ντάνιελ Ανθς, μελετητής των τάσεων της μόδας.

Η νέα τάση μπορεί να περιγραφεί, τέλος, ως εξής: με λίγα βασικά κομμάτια στην ντουλάπα να κάνεις συνδυασμούς τέτοιους που να φαίνεσαι πάντα διαφορετικός. Η Ανούσκα Ρις στο μπλογκ της συζητάει με τους αναγνώστες και δίνει συμβουλές για διάφορα στιλ που μπορείς να πετύχεις με αυτά που έχεις. Μερικά από αυτά τα περιγράφει ως εξής: «Η Γκρέις Κέλι πάει στο πανεπιστήμιο» ή «κλασικό ανδρικό στιλ» ή «Νεοϋορκέζικη πολυτέλεια». Οι οδηγίες της εκτίνονται σε 270 σελίδες. Λιγάκι κουραστικό, αλλά όπως λέει η Ανούσκα Ρις, οι γυναίκες χαίρονται πλέον να χρησιμοποιούν λιγότερα ρούχα διότι δεν εξοικονομούν μόνο χρήματα αλλά και χρόνο.



Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.