Quantcast
Ιταλική ναυτική αποστολή στη Λιβύη για προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Ιταλική ναυτική αποστολή στη Λιβύη για προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

H Ιταλία, μετά από το σχετικό αίτημα της κυβέρνηση της Τρίπολης, ετοιμάζει το σχέδιο στρατιωτικής υποστήριξης της Λιβύης. Όπως γράφει ο Τύπος, η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι οργανώνει την ναυτική αποστολή, η οποία θα πρέπει, βέβαια, να λάβει και το «ελεύθερο» του κοινοβουλίου.

Η κεντροδεξιά της Φόρτσα Ιτάλια πάντως έχει δηλώσει ότι αν είναι αποτελεσματική θα στηρίξει την όλη προσπάθεια διότι είναι αυτό ακριβώς που ζητούσε εδώ και μήνες. Κύριο σημείο αναφοράς, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η ιταλική αποστολή «Alba» (Χαραυγή), με την οποία περιορίσθηκε η μεταναστευτική ροή από την Αλβανία, στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα.

Ήδη σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Iλ Μεσσατζέρο, το υπουργικό συμβούλιο στην Ρώμη θα αρχίσει να συζητά τις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει πρόκειται να πλαισιωθεί η δράση της λιβυκής ακτοφυλακής χωρίς απευθείας αναχαίτιση πλοιαρίων των δουλεμπόρων.

Εκτεταμένη ναυτική βοήθεια


Οι ιταλικές μονάδες, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιούν θαλάσσιες περιπολίες σε χωρικά ύδατα της Λιβύης, με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πλοία- όπως το αντιτορπιλικό San Giorgio ή το San Marco- υποβρύχια αλλά και μικρά αεροσκάφη χωρίς πιλότο. Συνολικά, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν μέχρι και χίλιοι άνδρες και γυναίκες του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Η όλη αποστολή, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά εμπόδια, είναι πιθανό να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, τα ιταλικά αυτά πλοία θα μπορούν να σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες. Αλλά ο στόχος είναι και να περιορισθεί η δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, μετά και από την πρόσφατη ενίσχυση του ρόλου της ιταλικής ακτοφυλακής, που αποφασίσθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.