Quantcast
Οι Βαλεαρίδες βάζουν φρένο στα παράνομα καταλύματα - enikonomia.gr
share

Οι Βαλεαρίδες βάζουν φρένο στα παράνομα καταλύματα

δημοσιεύτηκε:

Ο Ματίας Μάιντελ περίμενε χρόνια μέχρι να μπορέσει να αγοράσει ένα σπίτι στη Μαγιόρκα το 2016. Έναν χρόνο αργότερα, το 2017, η τοπική κυβέρνηση στις Βαλεαρίδες Νήσους τον ενημέρωσε ότι η τουριστική ενοικίαση της κατοικίας του δεν επιτρέπεται προς το παρόν.

Αιτία για την περιοριστική στάση της τοπικής κυβέρνησης είναι ότι το νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων στις Βαλεαρίδες οδήγησε σε φαινόμενα να ενοικιάζονται σε εξωφρενικές τιμές στην Ίμπιζα ακόμη και στρώματα που είχαν τοποθετηθεί σε μπαλκόνια σπιτιών.

Στένεψαν τα περιθώρια για τους ντόπιους


Το 2016 επισκέφθηκαν τις Βαλεαρίδες 4,5 εκατομμύρια Γερμανοί, ενώ το σύνολο των επισκεπτών από όλον τον κόσμο ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια. Οι τιμές ενοικίασης των καταλυμάτων στην περιοχή αυξήθηκαν στο πρώτο μισό του 2017 κατά 19% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως καταδεικνύει έρευνα του διαδικτυακού πόρταλ ακινήτων pisos.com. Η μέση τιμή ενοικίασης για ένα τουριστικό κατάλυμα για τέσσερα άτομα ή για μια παραθαλάσσια κατοικία ανέρχεται στα 1489 ευρώ εβδομαδιαίως, και ως εκ τούτου υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ισπανίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων Holidu, η Ίμπιζα έχει γίνει στο μεταξύ η ακριβότερη λωρίδα γης στην Ισπανία. Το φετινό καλοκαίρι μια παραθαλάσσια κατοικία για δύο άτομα στοίχιζε κατά μέσο όρο 314 ευρώ τη βραδιά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη στην αγορά ακινήτων έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη την παραμονή των μόνιμων κατοίκων στις Βαλεαρίδες. «Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε παρ’ όλη την αγάπη μας για τον τουρισμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Μπαρθελό. Από την ερχόμενη χρονιά ο ημερήσιος τουριστικός φόρος ύψους 1,5 ευρώ αυξάνεται για τους διεθνείς επισκέπτες σε 3 ευρώ την ημέρα. Επιπλέον για έναν χρόνο δεν θα δίνονται άλλες άδειες για ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων. Αυτές οι άδειες αφορούν κάθε τύπο ενοικίασης για διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

Η ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες έχει στην πραγματικότητα απαγορευθεί στη Μαγιόρκα από το 2012, ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη δεν τηρείται. Με δρακόντεια πρόστιμα έως και 400.000 ευρώ επιδιώκεται να αποτρέψει τη συγκεκριμένη πρακτική. Η τοπική κυβέρνηση επιδιώκει ο αριθμός των επισκεπτών που βρίσκονται ταυτόχρονα στα τέσσερα νησιά των Βαλεαρίδων να μην υπερβαίνει τις 623.624 άτομα. Επίσης όσοι θέλουν στο εξής να αποκτήσουν άδεια για τουριστική ενοικίαση καταλύματος θα πρέπει να την αγοράζουν σε ένα εικονικό χρηματιστήριο. Η άδεια για κάθε τουριστική κλίνη θα αποκτάται έναντι 4.000 ευρώ.

Στόχος η σταδιακή μείωση των τιμών


«Με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώκεται τα ενοίκια να μείνουν τουλάχιστον σταθερά, να διατεθούν πάλι περισσότερες κατοικίες στην κανονική αγορά ακινήτων και οι τιμές να πιεστούν συνολικά προς τα κάτω», επισημαίνει ο Ενρίκε Αλβάρεθ Μπερνάρντο από το γραφείο της δικηγορικής εταιρείας Cuatrecasas στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Ο ισπανός δικηγόρος θεωρεί ότι η τοπική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να λάβει τα μέτρα της. «Διότι η σημερινή κατάσταση των τιμών εξώθησε πολλούς ντόπιους προς την ηπειρωτική Ισπανία ή και απέτρεψε τα ενήλικα παιδιά να εγκαταλείψουν την πατρική τους κατοικία». Σε αυτούς που πλήττονται από τις σημερινές συνθήκες συγκαταλέγεται και η 28χρονη Ιρένε Λάζαρο, η οποία αδυνατεί εδώ και χρόνια να βρει στην Ίμπιζα ένα διαμέρισμα προκειμένου να συγκατοικήσει με τον σύντροφό της. «Το νησί έχει γίνει για εμάς τους ντόπιους, που έχουμε μάλλον χαμηλούς μισθούς συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, πολυτέλεια.

Στους μεγάλους χαμένους των νέων περιοριστικών διατάξεων ανήκουν εταιρείες ενοικίασης καταλυμάτων όπως η Hundredsroom και η Airbnb. Σε περίπτωση που στις διαδικτυακές τους πλατφόρμες διατίθενται παράνομα καταλύματα κινδυνεύουν εκτός από τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων και οι ίδιες οι εταιρείες με πρόστιμα ύψους έως και 400.000 ευρώ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.