Quantcast
H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Globalworth - enikonomia.gr
share

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Globalworth

δημοσιεύτηκε:

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας ακινήτων Globalworth, της σημαντικότερης εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων στη Ρουμανία.

Aυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ανταποκρίθηκε στη δημόσια πρόσκληση για αγορά μετοχών της ελληνικών συμφερόντων κτηματομεσιτικής Globalworth, της σημαντικότερης εταιρίας στη Ρουμανία στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων για επαγγελματική χρήση, αγοράζοντας μερίδιο 4,4% έναντι 50 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση αυτή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου που ανακοίνωσε η Globalworth, με στόχο την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία και την επέκτασή της στην Πολωνία. Κατέστη, έτσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο πέμπτος σημαντικότερος μέτοχος μετά τον Ιωάννη Παπαλέκα, ιδρυτή της Globaworth, τον νοτιοαφρικανικών συμφερόντων όμιλο Growthpoint Properties και τις εταιρίες York Capital και Oak Hill Advisors.

Με την κίνησή της αυτή, η Globalworth κατάφερε να προσελκύσει συνολικά 340 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διευκολύνει το μεγάλης σημασίας άνοιγμά της στην Πολωνία, αλλά και να υποστηρίξει την επέκτασή της στη Ρουμανία, καθώς έχει εξαγγείλει εξαγορά τριών κτηρίων συνολικής έκτασης 100.000 τ.μ έναντι 250 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Globalworth, μια από τις πιο δυναμικές εταιρίες στο χώρο του real estate στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, με κύκλο εργασιών 1,09 δισ. ευρώ μόλις το εννεάμηνο 2017, το περασμένο καλοκαίρι εξέδωσε εταιρικό ομόλογο ύψους 550 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία που είναι το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδοθεί στη χώρα, με τα 50 εκατ. ευρώ της έκδοσης να καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, εξάλλου, αποτελεί έναν από τους βασικότερους επενδυτές στη Ρουμανία, έχοντας χρηματοδοτήσει άνω των 400 προγραμμάτων, με το συνολικό ύψος επενδύσεων να αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ. Στην Πολωνία, η οποία μαζί με τη Ρουμανία αποτελούν δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα κτηματομεσιτικών στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει επενδύσει 8,7 δισ. ευρώ σε 391 προγράμματα.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.