Quantcast
Η Αργεντινή επιδιώκει να εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου - enikonomia.gr
share

Η Αργεντινή επιδιώκει να εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

δημοσιεύτηκε:

Η Αργεντινή θα επιδιώξει να εξασφαλίσει -όπως συνέβη ήδη στις περιπτώσεις του Μεξικού και του Καναδά- ότι θα εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ την επιβολή των οποίων επισημοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής.

Ο Τραμπ, όταν ανήγγειλε την επιβολή δασμών ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο μέσα σε 15 ημέρες, γνωστοποίησε παράλληλα ότι εξαιρεί προσωρινά από το μέτρο αυτό τον Καναδά και το Μεξικό, κίνηση με προφανή σκοπό να ασκηθεί πίεση στις δύο χώρες προκειμένου να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις στην παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας για τη ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε ότι και άλλες (χώρες) μπορεί να εξασφαλίσουν αυτό το προνόμιο, μέσω μιας διαδικασίας που θα ανακοινωθεί σύντομα», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής και συμπλήρωσε πως η παραγωγή της χώρας αντιπροσωπεύει μόλις το 0,6% των εισαγωγών χάλυβα και το 2,3% των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ.

«Η Αργεντινή δεν είναι η αιτία, ούτε συμβάλλει στις στρεβλώσεις που πλήττουν τις αγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της αργεντίνικης διπλωματίας.

Η Aluar Aluminio Argentino, η μόνη βιομηχανία που παράγει αλουμίνιο στη χώρα, το 10% των μετοχών της οποίας ανήκει στο αργεντίνικο δημόσιο, ζήτησε πέρυσι από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τα τυχόν μέτρα που θα λαμβάνονταν μετά την έρευνά του για τις συνέπειες των εισαγωγών του συγκεκριμένου μετάλλου στην αμερικανική εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, κατέβαλε προσπάθεια να διαφοροποιήσει το πελατολόγιό της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία, η Αργεντινή εξήγαγε το 2017 αλουμίνιο αξίας 763 εκατ. δολαρίων και χάλυβα αξίας 686 εκατ. δολαρίων, με το καθένα μέταλλο να αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 1% των συνολικών εξαγωγών της. Οι αγορές της NAFTA ήταν ο βασικός προορισμός των αργεντίνικων εξαγωγών των δύο μετάλλων.

Τα μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνουν οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις, παρά τη γενική βελτίωσή τους αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Αργεντινή ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος ήρθε σε απόλυτη ρήξη με την εξωτερική και την εμπορική πολιτική της προκατόχου του. Ο Μάκρι έχει εξαγγείλει ότι θα αμφισβητήσει επίσης τους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στο βιοντίζελ που εξάγει η χώρα του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.