Quantcast
Πιάνει δουλειά ο γαλλο-γερμανικός άξονας: Η συνάντηση Μέρκελ- Μακρόν - enikonomia.gr
share

Πιάνει δουλειά ο γαλλο-γερμανικός άξονας: Η συνάντηση Μέρκελ- Μακρόν

δημοσιεύτηκε:

Στο Παρίσι βρέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ για την πρώτη “επίσημη αποστολή” στη νέα θητεία της. Γαλλία και Γερμανία επεξεργάζονται κοινές θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης και αναμένεται να τις παρουσιάσουν τον Ιούνιο.

Αποτελεί πλέον παράδοση για τον ή την καγκελάριο της Γερμανίας να επισκέπτεται το Παρίσι στην πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την ορκομωσία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν υποδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ με στρατιωτικές τιμές και ήταν εμφανής η ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η γειτονική Γερμανία διαθέτει πλέoν σταθερή και όχι απλώς υπηρεσιακή κυβέρνηση. “Είμαι ευτυχής που υποδέχομαι σήμερα τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και πάνω απ΄όλα θα ήθελα να τη συγχαρώ για την επανεκλογή της” δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Όμως οι δύο ηγέτες δεν συναντήθηκαν μόνο και μόνο για να ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις. Πιο επιτακτική από ποτέ προβάλλει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη των 28 (ή των 27 μετά το Brexit) και ο χρόνος πλέον πιέζει. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καταθέσει τις προτάσεις του πριν από έξι μήνες, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, και αρχικός στόχος του γαλλο-γερμανικού άξονα ήταν να παρουσιάσει κοινές θέσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ως τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, δηλαδή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αλλά αυτό φαντάζει πλέον ανέφικτο. Τώρα οι δύο ηγέτες υπόσχονται να διατυπώσουν τις προτάσεις τους μέχρι τον Ιούνιο σε μία σειρά θεμάτων και συγκεκριμένα “στην οικονομική και νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, στη μεταναστευτική πολιτική, στην άμυνα, στην εμπορική πολιτική, στην έρευνα και την παιδεία”, όπως επισημαίνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

“Δεν συμφωνούμε πάντα”

Η ενότητα της Ευρώπης ήταν πάντα το ζητούμενο και γίνεται σήμερα ακόμη πιο επιτακτική, προειδοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ. “Η Ευρώπη πρέπει να δράσει ενωμένη. Σε μία γεωπολιτική συγκυρία, στην οποία αμφισβητείται η λογική της πολυμερούς συνεργασίας και καλούμαστε να κατακτήσουμε από την αρχή τις αξίες της διεθνούς κοινότητας, η Ευρώπη πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα”, δηλώνει χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Η όποια συμφωνία δεν θα είναι εύκολη και αυτό φάνηκε ήδη πριν από τη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε παρενέβη στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη για να επισημάνει ότι καλή είναι η συνάντηση των Παρισίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απλώς θα αποδεχθούν σιωπηλά τις γαλλογερμανικές προτάσεις. Βέβαια είναι γνωστό ότι και η ίδια η καγκελάριος διατηρεί επιφυλάξεις για κάποιες από τις προτάσεις Μακρόν- για παράδειγμα, για την πρόταση του Γάλλου προέδρου να συσταθεί το αξίωμα του Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών. “Δεν συμφωνούμε πάντα” υπενθύμισε και αυτή τη φορά στο Παρίσι η Άνγκελα Μέρκελ, για να προσθέσει ωστόσο ότι τις περισσότερες φορές, οι δύο μεγαλύτερες ιδρυτικές χώρες της ΕΕ έχουν καταφέρει να επιτύχουν κοινό βηματισμό και συγχρονισμό. “Όταν εργαζόμαστε σκληρά και με ειλικρίνεια, τότε επιτυγχάνουμε, αυτό δείχνει η κοινή ιστορία Γερμανίας και Γαλλίας”, δηλώνει η καγκελάριος.

Κοινές γαλλο-γερμανικές διαβουλεύσει


Όλα δείχνουν ότι απαιτείται πολλή “σκληρή δουλειά” και “ειλικρίνεια” για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις μέχρι τον Ιούνιο. Προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, η καγκελάριος προτείνει μία κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας στο Βερολίνο, σε εύθετο χρόνο. Άλλωστε, όπως δηλώνει και η ίδια με μία δόση αυτοκριτικής, “περιμέναμε τόσο πολύ (για να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση), γι αυτό θα πρέπει τώρα να εντείνουμε την προσπάθειά μας…”

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.