Quantcast
Ιταλία: Εν αναμονή των πρώτων αποφάσεων της κυβέρνησης Κόντε - enikonomia.gr
share

Ιταλία: Εν αναμονή των πρώτων αποφάσεων της κυβέρνησης Κόντε

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν δείχνει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιστροφής της κρίσης στην Ευρωζώνη, λόγω της ανόδου στην εξουσία λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ιταλία. Σε συνέντευξη στο γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο (RND), τόνισε: «Όχι δεν ανησυχώ. Οι αγορές αντιδρούν παράλογα. Δεν πρέπει από κάθε διακύμανση στα χρηματιστήρια να εξάγουμε πολιτικά συμπεράσματα».

Στη Ρώμη η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά της. Χθες το απόγευμα, στο μέγαρο Παλάτζο Κίτζι, συνεδρίασε το πρώτο της υπουργικό συμβούλιο. Τώρα, όλοι περιμένουν τις πρώτες κινήσεις. Τα Πέντε Αστέρια επιμένουν στην ανάγκη να βοηθηθούν άνεργοι και συνταξιούχοι, με το εισόδημα του πολίτη, ενώ η Λέγκα συνεχίζει να δίνει έμφαση στο μεταναστευτικό. Και το κύριο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις αφίξεις μεταναστών στην Κάτω Ιταλία, που σύντομα αναμένεται να αυξηθούν λόγω καλοκαιρίας.

«Σίγουρα δεν θα πάμε στην Ευρώπη με το καπέλο του επαίτη στο χέρι», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι. Εκτός από γραμματέας της Λέγκα, τώρα είναι και υπουργός Εσωτερικών και απ΄ ότι φαίνεται πρόκειται να επικεντρωθεί στην διαμόρφωση της ιταλικής πρότασης, σχετικά με την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η νέα κυβέρνηση, πάντως, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Να αποτραπεί κάθε κίνδυνος οπισθοδρόμησης»

Σήμερα, παράλληλα, στην Ιταλία, είναι και η γιορτή της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θέλησε να απευθύνει μια σαφή έκκληση. «Πρέπει να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο κοινωνικής οπισθοδρόμησης τόσο στην Ιταλία, όσο και σε ολόκληρη στην Ευρώπη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ματαρέλα, «για το μεταναστευτικό χρειάζεται αλληλεγγύη, ασφάλεια και κοινωνική ένταξη, με την συνεργασία όλων των θεσμικών και κοινωνικών παραγόντων». Πρόκειται για αναφορές που -σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, δεδομένης και της χρονικής συγκυρίας- είναι κάθε άλλο παρά τυχαίες.

Αργότερα σήμερα Τα Πέντε Αστέρια οργανώνουν κινητοποίηση στην Ρώμη. Αρχικά, σκόπευαν να διαμαρτυρηθούν κατά του προέδρου της Δημοκρατίας και του βέτο που είχε θέση στην επιλογή του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών. Τώρα, κάνουν γνωστό ότι θέλουν μόνον να γιορτάσουν την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.