Quantcast
Πρώτο «εκλογικό τεστ» για τη νέα ιταλική κυβέρνηση οι δημοτικές εκλογές - enikonomia.gr
share

Πρώτο «εκλογικό τεστ» για τη νέα ιταλική κυβέρνηση οι δημοτικές εκλογές

δημοσιεύτηκε:

Οι ιταλικές δημοτικές εκλογές αποτελούν την πρώτη «δοκιμασία» για τη νέα κυβέρνηση μετά από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

Σχεδόν 7 εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα για δημοτικές εκλογές σε 763 πόλεις της χώρας. Τα δημοτικά συμβούλια ανανεώνονται, μεταξύ των άλλων, σε 20 πρωτεύουσες περιφερειών. Στις μεγαλύτερες πόλεις συμπεριλαμβάνονται η Σιένα, η Ανκόνα και την Κατάνη. Τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι η Λέγκα, χάρη στην επιθετική στρατηγική της, παρουσιάζει ουσιαστική άνοδο, ενώ τα Πέντε Αστέρια παραμένουν περίπου στα ποσοστά τους.

Το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, στις περισσότερες πόλεις κατεβαίνει στις εκλογές μαζί με την υπόλοιπη κεντροδεξιά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες διάλεξε να κατέβει στις εκλογές χωρίς συμμάχους. Τα Πέντε Αστέρια δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ζητά από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους να του δείξουν και πάλι εμπιστοσύνη.

Πολύ νωρίς για να αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες

«Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα κατά αυτής της δεξιάς κυβέρνησης και της Λέγκα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα είναι ο νέος αρχηγός των Δημοκρατικών. Αλλά η παραδοσιακά αριστερή περιοχή της Τοσκάνης δεν αποκλείεται να επιφυλάξει αρνητικές εκπλήξεις στην ιταλική κεντροαριστερά, στην οποία ο Ματέο Ρέντσι συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, παρά το ότι, τυπικά, είναι πλέον μόνον ένας απλός γερουσιαστής.

Από την άλλη, είναι δύσκολο, μια μόλις εβδομάδα μετά από την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, να αλλάξουν, με θεαματικό τρόπο, οι πολιτικές ισορροπίες.

Στους δήμους με πάνω από 15.000 κατοίκους, αν δεν εξασφαλίσει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία θα γίνει δεύτερος γύρος, σε δυο εβδομάδες.

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.