Quantcast
Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Τουρκίας - Ο Ερντογάν αύξησε τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα - enikonomia.gr
share

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Τουρκίας – Ο Ερντογάν αύξησε τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

δημοσιεύτηκε:

Νέο επεισόδιο στην κλιμακούμενη κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτει ο Ταγίπ Ερντογάν αυξάνοντας σημαντικά τους δασμούς σε πολλά προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, ενώ τις τελευταίες ημέρες η τουρκική λίρα πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση.

Μεταξύ των προϊόντων που αφορά αυτή η ισχυρή αύξηση των δασμών είναι τα τουριστικά λεωφορεία, οι δασμοί των οποίων ανέρχονται πλέον στο 120%, ορισμένα αλκοολούχα ποτά (140%), ο καπνός (60%) ή ακόμη το ρύζι και καλλυντικά.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν, το ύψος των νέων δασμών που ανακοινώθηκαν, ανέρχεται στα 533 εκατομμύρια δολάρια. Όπως επεσήμανε «οι ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά όχι ο μοναδικός».

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα διέρχονται μια διπλωματική κρίση η οποία έχει οδηγήσει τις δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων αυτόν τον μήνα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι διευκρίνισε πως η αύξηση των δασμών γίνεται σε «αντίποινα» για «τις εκ προθέσεως επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία» της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, ωθώντας την τουρκική λίρα στην κατάρρευση, καθώς υποχώρησε κατά 16% έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, η τουρκική λίρα έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ.


Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.