Quantcast
Η Κίνα θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων - enikonomia.gr
share

Η Κίνα θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, ότι θα επιβάλει νέους ανταποδοτικούς δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων, σε αντίποινα για τους πρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ουάσινγκτον.

Από την Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς ύψους 5-10% σε συνολικά 5.200 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, διευκρίνισε η κυβέρνηση, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό “να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα” της Κίνας, πρόσθεσε.

Η απόφαση της Κίνας ήταν αναμενόμενη, καθώς την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 10% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν στο 25%.

“Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των τελωνειακών δασμών, η Κίνα θα απαντήσει αναλόγως”, προειδοποίησε σήμερα το Πεκίνο.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα: αυτή η νέα ομοβροντία μέτρων “εντείνει την αβεβαιότητα”, είπε ο Γκενγκ Σουάνγκ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξάγονται “στη βάση της ισότητας και της καλής πίστης”. “Όμως αυτό που μόλις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δεν μαρτυρά καμία ειλικρίνια, καμία καλοπιστία”, συνέχισε, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτους” τους νέους δασμούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από την Κίνα να μειώσει το τεράστιο πλεόνασμα που έχει στο διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ, ανοίγοντας την αγορά του στα αμερικανικά προϊόντα.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.