Quantcast
Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν λύση απέναντι στις νέες απειλές Τραμπ για δασμούς - enikonomia.gr
share

Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν λύση απέναντι στις νέες απειλές Τραμπ για δασμούς

δημοσιεύτηκε:

Οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν σήμερα στο Βουκουρέστι το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων για μία περιορισμένη στα βιομηχανικά προϊόντα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, για να αποφύγουν τους επώδυνους δασμούς που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και πάλι να επιβάλει στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Το Παρίσι, επιφυλακτικό, και το Βερολίνο, που θέλει να επιταχύνει, διαφωνούν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Οι Γερμανοί, που ελπίζουν ότι από αυτήν την συνεδρίαση θα προκύψει ένα ισχυρό μήνυμα των υπουργών Εμπορίου, θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την επιβολή δασμών που θα ήσαν καταστροφικοί για έναν ζωτικής σημασίας τομέα της οικονομίας τους.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει το Σάββατο «τρομακτικό» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν απειλή τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
Όμως οι Γάλλοι φοβούνται την επανεμφάνιση του τόσο «ευαίσθητου» θέματος που αποτελεί μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, εν μέσω της κρίσης των κίτρινων γιλέκων και τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Η Γαλλία συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τη Γερμανία», διαβεβαίωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, χαρακτηρίζοντας «μεγάλης σημασίας την προστασία της ευρωπαϊκής ενότητας».
Εκτός του Παρισιού, η Ισπανία, που θεωρεί ότι οι ελιές της φορολογούνται από τις ΗΠΑ κατά άδικο τρόπο, καθώς και το Βέλγιο, διχασμένο για την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά, την CETA, είναι επίσης πιθανόν να επιλέξουν να καθυστερήσουν τις συνομιλίες.
Η ιδέα μίας συμφωνίας ΕΕ/ΗΠΑ, που θα αφορούσε μόνο τα βιομηχανικά προϊόντα, εμφανίσθηκε μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε με την επιβολή δασμών επί των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.