Quantcast
«Η παγωμένη άνοιξη» της Τουρκίας - enikonomia.gr
share

«Η παγωμένη άνοιξη» της Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και το μήνυμα που εξέπεμψαν για τον Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζει η εφημερίδα Tageszeitung εστιάζοντας στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου και την προσπάθειά του να «σαμποτάρει με κάθε μέσο την επιτυχία της αντιπολίτευσης». Η TAZ αναφέρει: «Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε στην αποτυχία του στις δημοτικές εκλογές με συμφιλιωτικές χειρονομίες, ούτε βέβαια με παραχωρήσεις προς την αντιπολίτευση. Στους πολιτικούς αντιπάλους τους πρέπει να γίνει σαφές το εξής: ότι ο πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να συντρίψει την επιτυχία τους. Η Τουρκία απειλείται με περαιτέρω εξάντληση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Όπως σημειώνει η TAZ το τι μπορεί να κάνει στην πράξη, υποδεικνύει ο τρόπος που χειρίστηκε στις εκλογές του 2015 την εκλογική επιτυχία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, «που του κόστισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση». Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις διώξεις, φυλακίσεις ακόμη και οδομαχίες στη νοτιοανατολική Τουρκία που ακολούθησαν προκειμένου να τεθεί το HDP στο περιθώριο.

Ο Ερντογάν θα πάρει εκδίκηση. Πώς;


«Ο Ερντογάν πάτησε επί πτωμάτων για να διασφαλίσει την εξουσία του» σχολιάζει η TAZ, ενώ σε άλλο σημείο διερωτάται: «Γιατί λοιπόν τώρα στις δημοτικές εκλογές θα πρέπει να αντιδράσει με φειδώ; Είναι μάταιο να τίθεται το ερώτημα, αν ο Ερντογάν θα πάρει εκδίκηση. Το ζητούμενο είναι: πώς; Για την απώλεια της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, το κόμμα του, AKP, απάντησε ήδη προσφεύγοντας στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή για παρατυπίες και νοθεία. Φυσικά με την ευλογία του προέδρου.»

Παρόμοια είναι η κατάσταση που διαγράφεται και στην Άγκυρα, ενώ όπως αναφέρει η TAZ για τις επαρχίες τις νοτιανατολικής Τουρκίας, όπου εκλέγονται δήμαρχοι του HDP η «καθαίρεσή τους από τα δημοτικά τους καθήκοντα αποτελεί προ πολλού πραγματικότητα. Από τη νέα ανάφλεξη του κουρδικού ζητήματος και μετά η Άγκυρα έχει ήδη καθαιρέσει όλους σχεδόν από τους 100 δημάρχους». Σύμφωνα με το άρθρο, ένα άλλο μέσο που μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να ασκήσει πίεση στους δήμους είναι το εξής: «τα χρήματα. Οι αντιπολιτευόμενοι δήμοι πρέπει να υπολογίζουν ότι η Άγκυρα θα τους τιμωρήσει με χρηματικά μέσα». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η Τουρκική Δημοκρατία ήταν πάντα κράτος με ισχυρή κεντρική εξουσία, κάτι που ενίσχυσε ο Ερντογάν. Ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων εισρέει πρώτα στην Άγκυρα και έπειτα στους δήμους». Το άρθρο κλείνει με την εξής παρατήρηση: «Με τις επιτυχίες στις δημοτικές εκλογές η αντιπολίτευση ανέκτησε την ελπίδα για μια πολιτική άνοιξη. Ωστόσο ο Ερντογάν φροντίζει να διασφαλίσει ένα πράγμα: ότι αυτή η άνοιξη θα παγώσει».


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.