Quantcast
Bερολίνο: «συμμαχία των προθύμων» στο προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Bερολίνο: «συμμαχία των προθύμων» στο προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας θα πρέπει να σταματήσει η «Οδύσσεια» των πλοίων των Μ.Κ.Ο. που αναζητούν ασφαλή λιμάνια για τους πρόσφυγες που έχουν διασώσει στη Μεσόγειο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πρωτοβουλία, υποστηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Τα κράτη μέλη που είναι πρόθυμα να δεχτούν πρόσφυγες θα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά – όλα τα άλλα κράτη καλούνται να συμμετάσχουν», δηλώνει ο ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξη του με το δίκτυο περιφερειακού Τύπου RND.

«Τέλος στο αναξιοπρεπές θέαμα»


Αυτή η «συμμαχία των προθύμων για βοήθεια» θα πρέπει να συμφωνήσει σε έναν «δεσμευτικό μηχανισμό κατανομής» των διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, προτείνει ο κ. Μάας. Όπως ανακοίνωσε, η Γερμανία είναι έτοιμη να «συμβάλει ουσιαστικά» και «εγγυάται να δέχεται σε μόνιμη βάση ένα σταθερό ποσοστό διασωθέντων». Οι δηλώσεις του κ. Μάας γίνονται ενόψει της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα στο Ελσίνκι. Θέμα της ατζέντας είναι η αντιμετώπιση των διασωθέντων μεταναστών στη Μεσόγειο.

Σε μια πρώτη αντίδραση το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παρέχει στήριξη στον κ.Μάας. Όπως δηλώνει στο δίκτυο RND ο υφυπουργός Στέφαν Μάιερ, η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών κινείται στη λογική που πρεσβεύει το υπουργείο του. «Θέλουμε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το αναξιοπρεπές θέαμα στη Μεσόγειο», δηλώνει ο πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης. Αν και η Γερμανία «δεν θα πρέπει να είναι η μόνη χώρα που δέχεται ναυαγούς, αναλαμβάνει όμως ευθύνη», κατέστησε σαφές ο κ. Μάιερ.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.