Quantcast
Σαρωτική νίκη του Τζόνσον δείχνει τελευταία δημοσκόπηση - enikonomia.gr
share

Σαρωτική νίκη του Τζόνσον δείχνει τελευταία δημοσκόπηση

δημοσιεύτηκε:

Τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, η ψαλίδα των δημοσκοπήσεων ανοίγει: οι Συντηρητικοί προηγούνται κατά 19 μονάδες του Εργατικού Κόμματος, ενώ καταποντίζεται το Κόμμα του Brexit.

Πλειοψηφία 48 εδρών για τους Συντηρητικούς δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov για τους Κυριακάτικους Τάιμς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση από την εταιρία Datapraxis της γνώμης 270.000 ψηφοφόρων, οι οποίοι ερωτήθηκαν από την YouGov, οι Συντηρητικοί λαμβάνουν 349 έδρες, οι Εργατικοί 213, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 49, οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες 14, το Ουαλλικό Plaid Cymru 5 και οι Πράσινοι 1. Το Κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, πέφτει στο 3% και δεν μπαίνει στο Κοινοβούλιο.

Οι αριθμοί δείχνουν πως το συντριπτικό κομμάτι των οπαδών του κόμματος Brexit απορροφάται από τους Συντηρητικούς. Η εξαφάνιση του Φάρατζ από το πολιτικό προσκήνιο είναι ο στόχος του πρωθυπουργούν Μπόρις Τζόνσον και φαίνεται να τον πετυχαίνει.

Δεν έχει “ρεύμα” ο Κόρμπιν

Στις 19 μονάδες η δημοσκοπική διαφορά των Συντηρητικών από το Εργατικό Κόμμα. Μεγάλο πρόβλημα των Εργατικών αποδεικνύεται για δεύτερη φορά ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής σε μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών του ψηφοφόρων, οι οποίοι παίρνουν αποστάσεις από το κόμμα.

Μέρος του προβλήματος είναι πως οι νέοι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να συγκινούνται από το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων, υπερφορολόγησης και παροχών των Εργατικών, το οποίο αναμένεται να κοστίσει, με συντηρητικούς υπολογισμούς, 90 δισεκατομμύρια στερλίνες- ποσό που είναι αδύνατο να καλυφθεί από την φορολογία μεγάλων εισοδημάτων και αναγκαστικά θα επιδοτηθεί με εξωτερικό δανεισμό.

Αλλά και μέσα στο συντηρητικό στρατόπεδο οι γνώμες, όσον αφορά τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, διίστανται. Σε μια προσπάθεια να πείσει τους σκληροπυρηνικούς αντιευρωπαίους ο Μάικλ Γκόουβ, Υπουργός Υλοποίησης του Brexit, υπόσχεται πως δεν πρόκειται να ζητηθεί νέα παράταση από τις Βρυξέλλες. Δεν διευκρινίζει, ωστόσο, πως η παράταση για την αποχώρηση έχει συμφωνηθεί και είναι η 31η Ιανουαρίου. Μετά όμως ακολουθεί η περίοδος διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση, που θα διαρκέσει πολλά χρὀνια. Έως τότε η Βρετανία θα παραμένει δεμένη στο άρμα της Ευρώπης.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.