Quantcast
FT: «Πονοκέφαλος» για Ντράγκι η περισσότερη... χαλάρωση - enikonomia.gr
share

FT: «Πονοκέφαλος» για Ντράγκι η περισσότερη… χαλάρωση

δημοσιεύτηκε:

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης έχουν συγκεντρωθεί στην Μάλτα, όπου αναμένεται να συζητήσουν τις διαθέσιμες επιλογές για την ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) των 1,1 τρισ. ευρώ σε περίπτωση που η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός συνεχίσουν να απογοητεύουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα τον Ιανουάριο με την υπόσχεση για μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ κρατικών κυρίως ομολόγων ως τον Σεπτέμβριο του 2016, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αδύναμη ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Ωστόσο, τα σημάδια για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι ανησυχίες για αποδυνάμωση των αναδυόμενων οικονομίων δημιουργούν νέες απειλές για την νομισματική ένωση, παρακινώντας τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να αναρωτηθεί τον περασμένο μήνα αν πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα.

Οι δεύτερες σκέψεις του προέδρου της ΕΚΤ ακολουθούν την απόφαση της Fed να καθυστερήσει την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τα σημερινά μηδενικά επίπεδα εξαιτίας της αβεβαιότητας στις αναδυόμενες αγορές και της κινεζικής επιβράδυνσης. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα των Financial Times σε 46 οικονομολόγους κορυφαίων τραπεζών δείχνει ότι το 65% αναμένει τα επιτόκια να αυξηθούν τον Δεκέμβριο.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιδείνωση του outlook για τις αναδυόμενες αγορές θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο για να δικαιολογήσει επέκταση του προγράμματος από την ΕΚΤ ή την διερεύνηση άλλων επιλογών. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αγορές περισσότερων ομολόγων ή διεύρυνση των τίτλων που αγοράζει πέρα από τα κρατικά ομόλογα και τα τιτλοποιημένα δάνεια.

Τα τελευταία στοιχεία είναι μικτά. Το ΑΕΠ της Κίνας ήταν καλύτερο από ότι αναμενόταν, ενώ η πιο πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του κ. Ντράγκι πως οι παγωμένες πιστωτικές αγορές της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται. Τα καλά νούμερα για την χορήγηση δανείων από τις ιταλικές τράπεζες ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι τα πιο αδύναμα μέλη της ένωσης αρχίζουν να κινούνται προς μια σταθερή ανάκαμψη.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος και φαίνεται ότι θα μείνει για περισσότερο καιρό κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Μια βουτιά στην βιομηχανική παραγωγή και η επιβράδυνση στις γερμανικές εξαγωγές αναδεικνύουν τους κινδύνους για την περιοχή από μια επιβράδυνση στην Κίνα και στην Ρωσία. Επιπρόσθετα, το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου, κάνοντας πιο δύσκολη την ζωή για τους Ευρωπαίους εξαγωγούς.

Στην συνεδρίαση της Μάλτας τα περισσότερα μέλη του 25μελους συμβουλίου της ΕΚΤ θα καταφθάσουν με την πεποίθηση ότι είναι πολύ νωρίς για δράση.

Ο Κριστιάν Νουαγιέ, που θα λάβει μέρος στην τελευταία συνεδρίαση ως διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, ανέφερε την Δευτέρα ότι το πρόγραμμα είναι καλά «κουρδισμένο». Ο Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της Eθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, υποστήριξε την Δευτέρα πως είναι «προφανές» ότι πρέπει να αναζητηθούν περισσότερα εργαλεία για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά η ΕΚΤ δεν πρέπει να πατήσει ακόμα την σκανδάλη.

Ένα σημαντικό σημάδι για το πόσο η ευρωζώνη μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από μια επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές θα φανερωθεί μετά την συνεδρίαση, όταν η Markit θα δημοσιεύσει την Παρασκευή τον δείκτη για την μεταποίηση.

Ο Ντιρκ Σουμάχερ, οικονομολόγος της Goldman Sachs, είπε: «H Πέμπτη είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί περισσότερο QE. Αλλά περιμένουμε να υπάρξει συζήτηση για το πώς θα μοιάζει μια επέκταση του προγράμματος».

Αν και λίγοι αναλυτές αναμένουν δράση αυτήν την εβδομάδα, πολλοί περιμένουν μια ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα πέρα από το φθινόπωρο του 2016.

«Μια παράταση είναι το ευκολότερο που μπορεί να κάνει το συμβούλιο, είναι ο δρόμος με τις λιγότερες αντιστάσεις» σημείωσε ο κ. Σουμάχερ. «Και, ως τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα έχει φτάσει στο σημείο όπου θα πρέπει να μιλήσει για το τι θα γίνει μετά το 2016».

Αν και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τεχνικές δυσκολίες θα δυσκολέψουν τους φορείς άσκησης πολιτικής από το να αυξήσουν τον μέγεθος των μηνιαίων αγορών από το τρέχον επίπεδο των 60 δισ. ευρώ ή να διευρύνουν την λίστα των τίτλων που μπορούν να επιλεγούν για το QE, αξιωματούχοι κεντρικών τραπεζών είναι βέβαιοι ότι και οι δύο επιλογές παραμένουν ανοιχτές.

Οι αναλυτές περιμένουν επίσης και για ενδείξεις ότι ο κ. Ντράγκι μπορεί να υπαναχωρήσει από την υπόσχεση του πως η ΕΚΤ δεν θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το -0,2%, που όπως είχε πει είναι το κατώτατο όριο.

«Η ΕΚΤ θέλει να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι έχει το στομάχι αλλά και τα εργαλεία για την μάχη της αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών» ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μπέργουελ, οικονομολόγος στην BNP Paribas Investment Partners.

«Μια δήλωση ότι έχουν περισσότερο χώρο να κόψουν τα επιτόκια αν χρειαστεί, μαζί με την αγορά περισσότερων στοιχείων ενεργητικού, θα βοηθήσει να εδραιωθούν οι προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τελικά προς το 2% και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη» πρόσθεσε.

Πηγή: FT, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.