Quantcast
DW: Τραπεζικός λογαριασμός για όλους - enikonomia.gr
share

DW: Τραπεζικός λογαριασμός για όλους

δημοσιεύτηκε:

Οι γερμανικές τράπεζες δεν θα μπορούν στο μέλλον να αποκλείουν κανέναν από το άνοιγμα ενός βασικού, τρέχοντος τραπεζικού λογαριασμού. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα ένα τραπεζικό ίδρυμα δύναται να αρνηθεί σε άστεγο ή αιτούντα άσυλο ή απλώς κάποιον που δεν διαθέτει κανένα εχέγγυο εξασφάλισης το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει αυτήν την παγιωμένη τραπεζική πρακτική, με νέο νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά.

 

Σημαντική νομοθετική καινοτομία

 

Το νομοσχέδιο σχετικά με τους νέους όρους ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών στην ουσία μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με την επέκταση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ του δικαιώματος κάθε ατόμου να έχει στο όνομά του έναν τουλάχιστον νόμιμο τραπεζικό λογαριασμό σε τράπεζα της επιλογής του. Κατά συνέπεια άτομα που μέχρι πρότινος αποκλείονταν, θα μπορούν να κάνουν χρήση μελλοντικά όλων των βασικών τραπεζικών υπηρεσιών προκειμένου να επιτελούν τις καθημερινές συναλλαγές τους. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπ. Οικονομικών από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου αναμένεται να επηρεαστούν πάνω από 1 εκατομ. άνθρωποι. Όπως εκτιμούν γερμανικές ενώσεις καταναλωτών ο αριθμός των ανθρώπων που αφορά το εν λόγω νομοσχέδιο είναι σημαντικά μεγαλύτερος αγγίζοντας ακόμη και τα 3 εκατομ. πολιτών-καταναλωτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν απολύτως καμία πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

 

Ο τραπεζικός λογαριασμός ως ατομικό δικαίωμα

 

H συζήτηση γύρω από το εν λόγω ζήτημα είναι παλιά και έχει τις ρίζες της πίσω στο 1995. Οι τράπεζες ήδη από τότε είχαν αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις για διεύρυνση των όρων ανοίγματος βασικού λογαριασμού, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει στο μεταξύ σημαντικά βήματα. Μέχρι σήμερα μόνο ορισμένα παραρτήματα της Sparkasse και της Volksbank έκαναν δεκτά σχετικά αιτήματα αστέγων ή αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι νέοι δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών θα λαμβάνουν επίσης κάρτες ανάληψης και θα μπορούν να προβαίνουν κανονικά σε αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη δικαίωμα σε υπερανάληψη. Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα του λογαριασμού θα είναι χωρίς χρηματική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι τράπεζες καλούνται επίσης να αυξήσουν τη διαφάνεια, αναρτώντας διαδικτυακά τις προσφορές τους έτσι ώστε οι νέοι υποψήφιοι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών να μπορούν να συγκρίνουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από το άνοιγμα λογαριασμών σε συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα. Μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των τραπεζών υποδέχεται με θετικά σχόλια τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο συγκεκριμένα ιδρύματα εκφράζουν ενστάσεις, οι οποίες σχετίζονται με την αποφυγή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες μπορούν να αρνηθούν το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε άτομα που έχουν διαπράξει στο παρελθόν αδικήματα ή υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες εις βάρος ότι είναι συστηματικά κακοπληρωτές.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.