Quantcast
ΕΕ - Τουρκία: Διαφωνίες για την απελευθέρωση της βίζας - enikonomia.gr
share

ΕΕ – Τουρκία: Διαφωνίες για την απελευθέρωση της βίζας

δημοσιεύτηκε:

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τελευταίες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες αρνήθηκε να προβεί σε αλλαγές στη νομοθεσία περί τρομοκρατίας. Στη σημερινή της μορφή αφήνει περιθώριο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθεί εναντίον της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιογράφων.

Η Μπ. Ζίπελ θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί τροχοπέδη στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. «Εξ’ αρχής ήμουν πολύ σκεπτική και περιμένω ακόμη με αγωνία να δω τι θα γίνει.

Θυμάμαι ότι ακόμη και πριν τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, υπήρχε πάλι κριτική για τη συμφωνία με την Τουρκία και την απελευθέρωση της βίζας και οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των συντηρητικών, έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις, πρέπει να πληρούνται οι όροι. Τώρα φαίνεται ότι οι όροι δεν πληρούνται. Επομένως κατά την άποψή μου δεν μπορεί να ψηφιστεί και η απελευθέρωση της βίζας».

Η ΕΕ πρέπει να είναι προσεκτική

Η ευρωβουλευτής δεν δίστασε να αναφερθεί και στη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα. «Τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη πρέπει να σκεφτούν εάν σε αυτή τη φάση θα αφήσουν τον κ. Ερντογάν να τους πιέσει να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο ή εάν θα πουν, αγαπητέ κ. Ερντογάν, εμείς θα βρούμε έναν άλλο δρόμο, θα φροντίσουμε στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και θα χρηματοδοτήσουμε κέντρα προσφύγων σε άλλες χώρες για να μπορούν οι πρόσφυγες να αναζητούν καταφύγιο και σε άλλα κράτη. Γιατί πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Ερντογάν είναι διατεθειμένος να αρπάξει όχι μόνο το μικρό δάχτυλο, αλλά ολόκληρο το χέρι και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

 

Ελληνικά νησιά ως κέντρα καταγραφής

Τέλος η κ. Ζίπελ σχολίασε και δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο στην ΕΕ υπάρχει η σκέψη για διαμόρφωση ελληνικών νησιών σε κέντρα καταγραφής προσφύγων και κατά συνέπεια η ΕΕ να χρηματοδοτεί την Ελλάδα και όχι την Τουρκία. «Είμαι περίεργη να δω τι θα έλεγαν άλλες χώρες στην Ευρώπη εάν τους έλεγαν, κοιτάξτε, θα πάρουμε ένα κομμάτι της χώρας και θα το κάνουμε κέντρο υποδοχής.

Είμαι περίεργη να έβλεπα τις αντιδράσεις. Αλλά ακόμη και αν η Ελλάδα συμφωνούσε με μια τέτοια εκδοχή, μένει το ερώτημα τι θα γινόταν στη συνέχεια, γιατί σ’ αυτά τα νησιά θα γινόταν απλά μια πρώτη καταγραφή.

Έπειτα θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως μια κατανομή. Εάν αυτό αποτελεί προσωρινή λύση, τότε θα μπορούσαμε να το συζητούσαμε, αλλά θα ήθελα να έχω την διαβεβαίωση των άλλων χωρών μελών ότι θα δεχθούν τους ταυτοποιημένους πρόσφυγες και θα διεκπεραιώσουν τη διαδικασία ασύλου και θα γίνει η συζήτηση για το θέμα της ενσωμάτωσης».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.