Quantcast
Σε χαμηλό επτά εβδομάδων η στερλίνα - enikonomia.gr
share

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων η στερλίνα

δημοσιεύτηκε:

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων υποχώρησε σήμερα η στερλίνα έναντι του ευρώ λόγω της αβεβαιότητας για το πότε θα ενεργοποιηθεί ο επίσημος μηχανισμός για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και μιας σειράς αδύναμων οικονομικών στοιχείων.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη την περασμένη εβδομάδα την πρώτη της ήττα αναφορικά με το σχέδιο ενεργοποίησης του Brexit, όταν η άνω βουλή του κοινοβουλίου υπερψήφισε μια τροποποίηση που προβλέπει ότι η πρωθυπουργός μπορεί να ενεργοποιήσει τις συνομιλίες για το διαζύγιο εάν υποσχεθεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.

Η ψήφος αυτή αποτέλεσε πλήγμα στη Μέι, η οποία ήλπιζε να περάσει το νομοσχέδιο του Brexit χωρίς αλλαγές. Παράλληλα, μεταθέτει χρονικά την ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης για τις 13 Μαρτίου περίπου.

Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα στις 86,69 πένες ανά μετοχή, στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις 19 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ανέκαμψε στις 86,44 πένες, σημειώνοντας απώλειες 0,1%. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε μετά την είδηση ότι ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ δεν θα είναι υποψήφιος στις γαλλικές εκλογές, το οποίο οι επενδυτές εξέλαβαν ως μια κίνηση που αυξάνει τις πιθανότητες νίκης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Αρνητικό παράγοντα για τη στερλίνα αποτέλεσαν και τα στοιχεία της Παρασκευής για τον τομέα υπηρεσιών της Βρετανίας, που ήταν κατώτερα των προβλέψεων και ενίσχυσαν την αίσθηση ότι ίσως αρχίσει να φθίνει η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η βρετανική οικονομία μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.