Quantcast
Εισφορές: Οκτώ βήματα για να επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία - Αναλυτικά η διαδικασία - enikonomia.gr
share

Εισφορές: Οκτώ βήματα για να επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία – Αναλυτικά η διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Άρχισε η διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας από περίπου 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς. Όπως είχε γράψει το enikonomia.gr η πλατφόρμα άνοιξε αυτή την εβδομάδα και θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή έως 31 Ιανουαρίου, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να επιλέξουν την ασφαλιστική βαθμίδα που επιθυμούν να ενταχθούν για όλο το 2021 και να καταβάλουν και τις αντίστοιχες εισφορές.
Όσοι δεν μπουν στη διαδικασία να κάνουν επιλογή θα παραμείνουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν επιλέξει το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές κύριας ασφάλισης αρχίζουν από 210 ευρώ τον μήνα, από τα οποία τα 155 ευρώ για ασφάλιση και τα 55 ευρώ για υγεία, και φτάνουν έως και 566 ευρώ μηνιαίως για την ανώτερη κατηγορία. Παράλληλα, οι νέοι ασφαλισμένοι μπορούν να ενταχθούν για τα πρώτα πέντε χρόνια στην ειδική υποκατηγορία με 126 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα οι εισφορές επικούρησης ξεκινούν από 42 ευρώ και στην τελευταία κατηγορία φτάνουν τα 61 ευρώ το μήνα, ενώ για το εφάπαξ κυμαίνονται από 26 έως και 37 ευρώ.

Οκτώ βήματα για να επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία
1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr.
2. Στην συνέχεια επιλέγουν «υπηρεσίες για ασφαλισμένους» και ακολούθως «Βεβαίωση Επανεγγραφής Μη Μισθωτών».
3. Επόμενο βήμα είναι η ταυτοποίηση του χρήστη με τη χρήση των κωδικών taxisnet της ΓΓΠΣ, η καταχώρηση του ΑΜΚΑ, ο έλεγχος και επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων και η συμπλήρωση βασικών στοιχείων, όπως διεύθυνση επαγγελματικής δραστηριότητας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και επιλογή οικογενειακής κατάστασης «από μενού επιλογής».
4. Στο επόμενο στάδιο προχωράτε στη Συμπλήρωση Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων, κύριας και δευτερευουσών (ΚΑΔ) από λίστα (δυνατότητα δήλωσης έως και πέντε (5) ΚΑΔ).
5. Οι ασφαλισμένοι καλούνται να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα, ώστε να επιβεβαιωθεί η ασφαλιστέα ιδιότητα που προκύπτει μέσω του ΚΑΔ που έχει δηλωθεί, αλλά και η σωστή απεικόνιση των ασφαλιστικών κατηγοριών, που πρόκειται να επιλέξει ο ασφαλισμένος.
6. Βάσει των απαντήσεων αλλά και του ΚΑΔ που δηλώνεται εμφανίζονται οι λίστες ασφαλιστικών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων ή αγροτών αντίστοιχα, για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ παροχή. Για το σκοπό αυτό, έχουν συνδεθεί οι ΚΑΔ με τις ιδιότητες ασφάλισης και την αντίστοιχη εισφοροδότηση.
7. Το σύστημα αποθηκεύει τα στοιχεία αυτόματα δημιουργείται μια βεβαίωση με ένα αριθμό, ο οποίος για το κάθε ασφαλισμένο είναι ξεχωριστός. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν ή να εκτυπώσουν τη βεβαίωση.
8. Μετά την υποβολή της αίτησης, ο e-ΕΦΚΑ προχωρά στην αυτοματοποιημένη επανέναρξη της ασφάλισης και εισφοροδότησης με βάση την έναρξη δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ, με την προϋπόθεση ότι οι δηλωθέντες ΚΑΔ στη Βεβαίωση Επανεγγραφής ταυτίζονται με τους ΚΑΔ της έναρξης δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.