Quantcast
Δανειολήπτες: Τι πρέπει να κάνουν το 2021 για να μην "κοκκινίσουν" τα δάνειά τους - Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη - enikonomia.gr
share

Δανειολήπτες: Τι πρέπει να κάνουν το 2021 για να μην “κοκκινίσουν” τα δάνειά τους – Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη

δημοσιεύτηκε:

Έναν χρήσιμο οδηγό για τους δανειολήπτες προκειμένου να μην “κοκκινίσουν” τα δάνειά τους μέσα στο 2021 δημοσιεύει το enikonomia.gr. Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων περιγράφεται ποιοι και πώς μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων δανείων, τι μπορούν να κερδίσουν εάν ενταχθούν σε αυτό, ενώ δίνονται και διευκρινίσεις για το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”.
Γράφει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη

Μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων δανείων;
Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες με ενήμερες οφειλές έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής.
Μέχρι πότε θα ισχύει αυτό το πρόγραμμα;
Έως την 31η Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.
Έχω ήδη ενταχθεί, μέχρι πότε μπορώ να μην πληρώνω τη δόση;
Όσες επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, μπορούν να παραμείνουν μέχρι τις 31/3/2021, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.
Είχα ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής, όμως τον Ιανουάριο λήγει και έχω συμπληρώσει ήδη 9 μήνες. Τι πρέπει να κάνω;
Οι δανειολήπτες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής και δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”, οφείλουν να καταβάλουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 την κανονική δόση του δανείου τους. Γι’ αυτούς του δανειολήπτες που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν δυσκολίες ρευστότητας, αν και πριν την κρίση του κορονοιού εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν προγράμματα σταδιακής επαναφοράς των δόσεων.
Τι μπορώ να κερδίσω αν ενταχθώ σε ένα τέτοιο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς;
Οι δανειολήπτες μπορούν να πληρώνουν από 1/1/2021 μειωμένη ή μηδενική δόση, η οποία θα αναπροσαρμόζεται ανά τρίμηνο, πχ. ένας δανειολήπτης που πλήρωνε 600 ευρώ, ο οποίος έχει υποστεί μείωση στα εισοδήματα του λόγω της κρίσης , από 1/1/2021 έως 31/3/2021 θα καταβάλλει 300 ευρώ, από 1/4/2021 έως 30/6/2021 θα καταβάλλει 400 ευρώ, από 1/7 εως 30/9 θα καταβάλλει 500 ευρώ και από 1/10 έως 31/12, η δόση θα επανέρχεται στα 600 ευρώ.
Μπορώ να καταβάλω μηδενική ή έστω τη μισή δόση για όλο το 2021;
Kάποιες τράπεζες θα προτείνουν για όλο το 2021 την καταβολή της μισής μηνιαίας δόσης, εκ της ο οποίας ο δανειολήπτης θα καταβάλει το σύνολο των τόκων για ολόκληρη τη δόση και θα πληρώνει μέρος της δόσης στο τμήμα καταβολής του κεφαλαίου. Σε μερικές περιπτώσεις που θα έχει υποστεί ο δανειολήπτης κατακόρυφη μείωση εισοδήματος η τράπεζα μπορεί να προτείνει στον δανειολήπτη μηδενική δόση για κάποιο διάστημα και μετά καταβολή της μισής δόσης.
Από τι εξαρτάται η δόση που θα πληρώνω;
H επαναφορά στη δόση που κατέβαλε ο δανειολήπτης θα είναι κλιμακωτή και θα εξαρτάται πάντα από την μείωση του εισοδήματος και τη δυνατότητα ρευστότητας που έχει.
Τι πρέπει να κάνω για να ενταχθώ σε αυτό το πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς μετά την αναστολή;
Οι δανειολήπτες για να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να κάνουν αίτηση προς την τράπεζα, καταθέτοντας τα εκκαθαριστικά και το Ε1 των δύο τελευταίων ετών, καθώς και δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3 (όταν πρόκειται για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες), ώστε η τράπεζα να διαπιστώσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή και εν συνεχεία θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.
Έχω ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και μου δόθηκε αναστολή έως το τέλος Μαρτίου, πότε θα πάρω την κρατική επιδότηση;
Μόλις λήξει η αναστολή ξεκινά η επιδότηση, ο δανειολήπτης θα πρέπει να δει ότι έχει ανοίξει ακατάσχετος λογαριασμός covid-19, καθώς σε αυτόν θα κατατίθεται η κρατική επιδότηση.
Έχω κάνει αίτηση για την ένταξη μου στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”, καθώς είχα κόκκινο δάνειο, όμως η τράπεζα δεν μου έχει στείλει ακόμα πρόταση, μέχρι πότε μπορώ να ρυθμίσω;
Η ένταξη στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” για τα κόκκινα δάνεια ισχύει μέχρι τις 31/3/2021, καθώς παρατάθηκε ο χρόνος ένταξης στο πρόγραμμα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.