http://www.enikonomia.gr/my-money/245066,tekmiria-pos-tha-glitosete-to-vary-fortio-pote-tha-anoixei-to-tax.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_245066_bc2e74934d-8e6cca66c576eed2.jpg Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της... τελευταίας στιγμής... 2/24/2021 10:56:56 AM

Τεκμήρια: Πώς θα γλιτώσετε το βαρύ φορτίο - Πότε θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων

Τεκμήρια: Πώς θα γλιτώσετε το βαρύ φορτίο - Πότε θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων

Τέλος χρόνου για τους φορολογούμενους που θέλουν να αποφύγουν τους υπέρογκους φόρους από τεκμήρια με «όπλο» γονικές παροχές και δωρεές: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, όμως και για την υποβολή μιας σειράς άλλων δηλώσεων, αλλά και τροποποιητικών. Για τα εισοδήματα του 2020 πάντως το Taxisnet -όπως όλα δείχνουν- θα ανοίξει αργότερα από το αναμενόμενο, καθώς το σύστημα είναι «φορτωμένο».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Διορία έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου έχουν όσοι πολίτες θέλουν να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων με γονικές παροχές ή δωρεές για να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα εκείνοι που θέλουν να αποφύγουν να δουν «φουσκωμένο» τον λογαριασμό από την εφορία εξαιτίας των τεκμηρίων, μπορούν να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση ή ακόμη και να τη μηδενίσουν, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους έχουν λάβει γονικές παροχές ή δωρεές.

Πώς μπορείτε να γλιτώσετε τεκμήρια
Η κάλυψη των τεκμηρίων μέσω γονικών παροχών ή δωρεών αφορούν σε όσους μέσα στο 2020 απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, σπίτι κ.α) και γι' αυτή την αγορά έλαβαν μέρος ή το σύνολο της αξίας της αγοράς από γονείς, αδέλφια ή τρίτους. Αποστέλλοντας όλα τα στοιχεία στην αρμόδια ΔΟΥ μπορούν να περιορίσουν την επιβάρυνση που προκύπτει από τον υπολογισμό στα τεκμήρια σπιτιών, αυτοκινήτων, διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, δόσεις τραπεζικών δανείων κ.α.
Έτσι, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να αποσταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κούριερ, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς ή δωρεών και γονικών παροχών η προθεσμία υποβολής των οποίων έληγε εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.

Δηλώστε για να αποφύγετε τα πρόστιμα
Αυτή όμως δεν είναι η μόνη υποχρέωση που «κλείνει» την ερχόμενη Παρασκευή: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν μια σειρά από υποχρεώσεις, καθώς από την ΑΑΔΕ διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν είναι συνεπείς. Έως την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει λοιπόν να υποβληθούν με e-mail ή να αποσταλούν με κούριερ στη ΔΟΥ:
- Τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.
- Δηλώσεις φορολογικού έτους 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.
- Δηλώσεις φορολογουμένων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.
- Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ κ.λπ. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.
- Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.

Πότε αρχίζει η υποβολή των φορο- δηλώσεων
Στα μέσα Μαΐου υπολογίζεται να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι φέτος εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων του κράτους που διεκπεραιώνονται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΑΑΔΕ, θα καθυστερήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατ' επέκταση της εκκαθάρισης τους. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος δεν αποκλείεται να αρχίσει να εξοφλείται αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 31ης Ιουλίου και ενδεχομένως σε 8 μηνιαίες δόσεις όπως έγινε και το προηγούμενο έτος.
Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, οι δηλώσεις COVID, οι επιστρεπτέες προκαταβολές , το πρόγραμμα παγίων δαπανών και άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η φορολογική διοίκηση δεν επιτρέπουν το άνοιγμα του taxisnet. Παράλληλα, έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του προηγούμενου έτους και η μειωμένη προκαταβολή φόρου έως και 100%.
Ακόμη ένα πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αφορά στους νέους ηλικίας 18 ετών που υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ (εφόσον έχουν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία). Από τη φορολογική διοίκηση υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες το θέμα θα επιλυθεί μέσω του aadelive. Δηλαδή θα μπορεί να χορηγηθεί ΑΦΜ και κλειδάριθμος σε όσους χρειάζονται προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση τους ή να προχωρήσουν τη μεταβίβαση ακινήτου στο όνομα τους.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στη φορολογία που σχετίζονται με τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις η κυβέρνηση ναι μεν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό κόστος, δεν αποκλείεται όμως να έχουμε εκπλήξεις –έστω και με την μορφή στοχευμένων παρεμβάσεων- δεδομένων των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ