Quantcast
Σβήνει διεθνώς η "φωτιά" στις τιμές των καυσίμων - Γιατί παραμένουν υψηλές στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Σβήνει διεθνώς η “φωτιά” στις τιμές των καυσίμων – Γιατί παραμένουν υψηλές στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η “φωτιά” στις τιμές των καυσίμων σβήνει σε διεθνές επίπεδο, αλλά όχι στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, παρότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται σε χαμηλά επίπεδα το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική αγορά επηρεάζεται ελάχιστα καθώς τα εγχώρια καύσιμα εξακολουθούν να πωλούνται ακριβά.

Στελέχη του κλάδου μιλώντας στη εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” αποδίδουν τις “τσιμπημένες “τιμές σε βενζίνες , πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης κ.λπ. στη φορολογία που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα επαναφέροντας το αίτημα τους προς την Πολιτεία για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

Η τιμής της αμόλυβδης


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα μεγάλα αστικά κέντρα π.χ Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η τιμή της απλής αμόλυβδης κινήθηκε στο 1,723 και 1,714 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα την περασμένη Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου. Επιπλέον στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώθηκε στο 1,110 και 1,116ευρώ το λίτρο .Ακριβώς πριν από έναν μήνα (1.11.2021) οι τιμές ήταν στο 1,744 ( Αττική) και 1, 737 ευρώ (Θεσσαλονίκη) το λίτρο στη περίπτωση της απλής αμόλυβδης και στο 1,144 και 1,149 στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Βάσει των προβλέψεων που πραγματοποιούνται από αναλυτές του κλάδου για τις επόμενες 15 ημέρες περίπου εκτιμάται πως οι τιμές θα ισορροπήσουν “θα κινούνται στα τρέχοντα επίπεδα κι ίσως σε λίγο χαμηλότερα” όπως σχολιάζουν στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Κι αυτά ενώ η άποψη που μεταφέρουν εκπρόσωποι των πρατηριούχων είναι πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα έπρεπε να κυμαίνεται στα επίπεδα των 0,80 -085 ευρώ το λίτρο, ενώ παράλληλα στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα έπρεπε ναυ υπερβαίνει το 1,25 ευρώ στην απλή αμόλυβδη το 1,50 ευρώ και στο υγραέριο το 0,75 ευρώ το λίτρο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.