Quantcast
Προϊόν ΠΟΠ η «φέτα» στην αγορά της Νότιας Αφρικής - enikonomia.gr
share

Προϊόν ΠΟΠ η «φέτα» στην αγορά της Νότιας Αφρικής

δημοσιεύτηκε:

Αποκλειστικά και μόνο για τους πραγματικούς Ελληνες παραγωγούς ΠΟΠ θα δεσμευτεί ο όρος «φέτα» με την ισχύ της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ), τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτηρίζοντας «άνευ προηγουμένου επιτυχία» το επίπεδο προστασίας που εξασφαλίστηκε στις διαπραγματεύσεις για τις καταχωρισμένες γεωγραφικές ενδείξεις της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη φέτα.

Διευκρίνισε, δε, ότι με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης της Ε.Ε. με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής «εξασφαλίζεται πως η ονομασία “φέτα” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γενικής χρήσης στην αγορά της Νότιας Αφρικής, κάτι που σήμερα συνιστά κίνδυνο λόγω της διαδεδομένης της χρήσης».

Με την ισχύ της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική, όπως εξήγησε ο ίδιος, θα επιβληθούν απαιτήσεις επισήμανσης της προέλευσης και του τύπου γάλακτος, «γεγονός που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να διακρίνουν εύκολα το αυθεντικό προϊόν στην αγορά».

Η κατάσταση στην αγορά της Νότιας Αφρικής «ήταν εξαιρετικά δύσκολη», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Τεράστιες ποσότητες του τυριού που παράγεται στη Νότια Αφρική ονομάζονται “φέτα” και με τη συμφωνία που επετεύχθη η ονομασία αυτή δεν θα θεωρείται πλέον γενικής χρήσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι «η εναλλακτική αντιμετώπιση θα ήταν να διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, γεγονός που θα σήμαινε καμία απολύτως προστασία για τη φέτα.

Η νέα προστασία που κατοχυρώνεται στη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης αντιπροσωπεύει εμπορικές ευκαιρίες για τους Ελληνες παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν πλέον να εισέλθουν στην αγορά της Νότιας Αφρικής έχοντας τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μοναδικής και αληθινής ελληνικής φέτας».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.