Quantcast
Αγροτικό ΤΑXIS για παραγωγούς και μεσάζοντες - enikonomia.gr
share

Αγροτικό ΤΑXIS για παραγωγούς και μεσάζοντες

δημοσιεύτηκε:

«Μπλόκο» στο μαύρο χρήμα και στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, στην κερδοσκοπία των μεσαζόντων και την ψαλίδα τιμών παραγωγού και καταναλωτή, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Το «Εθνος» παρουσιάζει τους πέντε βασικούς άξονες για τη δημιουργία του αγροτικού «taxis» με στόχο την πάταξη της μαύρης διακίνησης αγροτικών προϊόντων και της φοροδιαφυγής, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής διακινείται χωρίς παραστατικά, αλλά και την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και της μεγάλης ψαλίδας που παρατηρείται ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας προβλέπει:

– Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και οργάνωση κοινού σώματος ελεγκτών από τις συναρμόδιες Αρχές (ΣΔΟΕ, Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σύνορα και περιοχές με μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

– Άμεση διασύνδεση των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

– Επαναφορά της σήμανσης (θεώρηση) των στοιχείων διακίνησης από φορολογικό μηχανισμό και στη συνέχεια ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων των παραστατικών στο Taxis.

– Επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων.

– Καθιέρωση τεκμαρτού αριθμού εργοσήμων για την εκτέλεση της αγροτικής παραγωγής. Μια από τις προτάσεις προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου ποσού ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με την παραγωγή, τις δηλωμένες καλλιεργημένες εκτάσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.