Quantcast
Σύσκεψη αγροτών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη - enikonomia.gr
share

Σύσκεψη αγροτών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη

δημοσιεύτηκε:

Διευρυμένη αγροτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη και με τη συμμέτοχη εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και των εμπλεκομένων με την Αγροτική Οικονομία φορέων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι η σύσκεψη ήταν η απαρχή μιας διαδικασίας, ώστε να δομηθεί ένας γόνιμος και διαρκής διάλογος.

«Οι άξονες στους οποίους θα κινηθώ, είναι η αλήθεια και ο διάλογος. Με λίγα λόγια, αλλά υπεύθυνα, δίνοντας λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του αγρότη. Θα παλέψω στα πλαίσια της δύσκολης συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές. Θέλω τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δίπλα μου» δήλωσε ο υφυπουργός Β. Κόκκαλης

Οι αγρότες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την πορεία της αγροτικής οικονομίας, ενώ τόνισαν πως ανησυχούν έντονα για τη λύση των προβλημάτων τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, συγχαίροντας τον νέο υφυπουργό, τον προέτρεψε να προωθεί τα ζητήματα της Θεσσαλίας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να συμβάλει στη λύση τους. «Αυτό είναι όφελος πρωτίστως για την πατρίδα μας και την αγροτική οικονομία γιατί όταν ο αγροτικός τομέας στη Θεσσαλία πηγαίνει καλά, πηγαίνει καλά και ο αγροτικός τομέας συνολικά στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έθεσε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ορισμένα ζητήματα σχετικά με το φορολογικό -ασφαλιστικό των αγροτών, τις ενισχύσεις – αποζημιώσεις – επιδοτήσεις, το κόστος παραγωγής, την υπόθεση του Προγράμματος Αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και τη στελέχωση των υπηρεσιών.

«Τα πράγματα είναι απλά. Όσο μεγαλύτεροι οι φορολογικές συντελεστές, τόσο λιγότερα τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό, δηλώνοντας πως «δυστυχώς, απ’ ότι μαθαίνουμε και ο νέος προϋπολογισμός που παρουσιάζεται σήμερα φέρνει νέους πρόσθετους φόρους».

Για το θέμα των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, αλλά και των επιδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, ο κ. Αγοραστός είπε πως είναι «ανεπίτρεπτη η κατάσταση να μην γνωρίζουν ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πότε θα πληρωθούν, ώστε να μπορούν να κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους τον προγραμματισμό τους για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους»

Σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, τόνισε: «Πρέπει να τρέξουμε, να προκηρυχθούν όλα τα μέτρα, να αρχίσει να διοχετεύεται ζεστό χρήμα στην πραγματική αγροτική οικονομία» ενώ χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «να έχουμε στη διάθεσή μας 4,7 δις ευρώ δημόσια δαπάνη που μπορεί να αυξηθεί στα 5,5 – 6 δις ευρώ με τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων, και να μην τα αξιοποιούμε».

Τέλος ο κ. Αγοραστός ζήτησε παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής τονίζοντας πως «οι τιμές των αγροτικών εφοδίων, των εισροών παραμένουν από τις υψηλότερες στην ΕΕ», ενώ ζήτησε και προσλήψεις ή μετακινήσεις υπαλλήλων από αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου για την στελέχωση των υπηρεσιών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.