Quantcast
Επίσκεψη Βορίδη στη Νεμέα: Στο επίκεντρο η ανάδειξη του ελληνικού κρασιού - enikonomia.gr
share

Επίσκεψη Βορίδη στη Νεμέα: Στο επίκεντρο η ανάδειξη του ελληνικού κρασιού

δημοσιεύτηκε:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς και ουσιαστικής επαφής που επιδιώκει με τους τους παραγωγικούς φορείς όλης της χώρας, πραγματοποίησε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου επίσκεψη στη Νεμέα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή ο κ. Βορίδης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της πρότυπης μονάδας πολλαπλασιασμού αμπέλου Μπακασιέτα και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού. Με αφορμή τη συγκεκριμένη επίσκεψη, ο Υπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κανονιστικό πλαίσιο για την κλωνική επιλογή αμπέλου που υπεγράφη τον Φεβρουάριο – έπειτα από αρκετά χρόνια απραξίας – λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών, δίνοντας μία τεράστια ώθηση στον κλάδο της αμπελοκαλλιέργειας. Τη συγκεκριμένη διαπίστωση του κ. Βορίδη επιβεβαιώνει και η υποβολή προτάσεων για την πιστοποίηση 21 κλώνων αμπέλου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλει ο Υπουργός για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών και για την πιστοποίηση αυτών είναι και το γεγονός ότι μόλις προ λίγων ημερών επετεύχθη από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ο χαρακτηρισμός 10 εμπορικών ποικιλιών ελιάς ως «προβασικών» μητρικών, το οποίο αποτελούσε ζητούμενο της Ελληνικής ελαιοκομίας επί μακρά σειρά ετών. Η άκρως θετική αυτή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο στους φυτωριούχους να εγκαταστήσουν «βασικές» μητρικές φυτείες και να παράξουν πιστοποιημένα δενδρύλλια ελιάς, με εξασφαλισμένη την «ποικιλιακή ταυτότητα», την «καθαρότητα», την καλή και ομοιόμορφη ανάπτυξη των φυτών και την καλή κατάσταση φυτοϋγείας. Επιπλέον, ο Υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση στο Δημαρχείο Νεμέας Κορινθίας με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Φρούσιο στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και κυρίως τους παραγωγούς της περιοχής.
Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας και την «οινοποιία Κουτσοδήμου» όπου είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα, υψηλής ποιότητας, φημισμένα κρασιά της περιοχής και να επισημάνει τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται στον οινοποιητικό κλάδο της πατρίδας μας προκειμένου να αναδείξει τα εξαιρετικά ελληνικά κρασιά μας στις διεθνείς αγορές. Οι οινοπαραγωγοί ευχαρίστησαν από την πλευρά τους τον Υπουργό και την Κυβέρνηση τόσο για το μέτρο της Απόσταξης Κρίσης Οίνου όσο και για το μέτρο της Πρώιμης Συγκομιδής (Πράσινος Τρύγος) που έλαβε το Υπουργείο για την ανακούφιση του κλάδου τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και καλωσόρισαν την ανακοίνωση του κ. Βορίδη ότι η χώρα μας έχει ήδη προσυπογράψει μαζί με τη Γαλλία, πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοθεί η δυνατότητα εκ νέου ενεργοποίησης των συγκεκριμένων μέτρων και το επόμενο έτος, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Τον Υπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψη του στη Νεμέα ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χριστός Δήμας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, η βουλευτής Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη και ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιόλης. Από το Υπουργείο παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, Βασίλης Έξαρχος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος.
Τέλος, ο Υπουργός μετέβη στην Αργολίδα όπου εγκαινίασε, μαζί με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, το αρδευτικό έργο του Αναβάλου. Ο κ. Βορίδης επανέλαβε την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο και η παρούσα Κυβέρνηση στην προώθηση και ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία θα υπηρετούν ένα σύγχρονο φιλοπεριβαλλοντικό μοντέλο άρδευσης με την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων αντί των υπογείων. Τον Υπουργό συνόδευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας του στην Πελοπόννησο ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.