Quantcast
Εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση μέσω του gov.gr και για κατόχους κινητών- Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση μέσω του gov.gr και για κατόχους κινητών- Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να εκδίδουν εξουσιοδοτήσεις και να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις από το κινητό ή τον υπολογιστή τους μέσω του gov.gr έχουν πλέον και οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων με αριθμό εξωτερικού, κατόπιν τεχνικής αναβάθμισης στην οποία προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Έτσι, επιλύθηκε ένα πρόβλημα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατοίκους εξωτερικού, οι οποίοι διαθέτουν κωδικούς Taxisnet και κωδικούς web banking σε κάποια εκ των συστημικών τραπεζών, αλλά δεν διαθέτουν κινητό με ελληνικό αριθμό,σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.  
Η διαδικασία έκδοσης εξουσιοδότησης και υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης ψηφιακά μέσω του gov.gr είναι εξαιρετικά απλή. Για την ταυτοποίηση του χρήστη, η είσοδος γίνεται με τους κινητούς Taxisnet. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση εξουσιοδότησης και η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης, απαιτείται η αποστολή κωδικού μιας χρήσης (OTP) στο κινητό του χρήστη. Το δεύτερο επίπεδο ταυτοποίησης που έχει εισαχθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η επιβεβαίωση ότι το κινητό στο οποίο θα αποσταλεί ο κωδικός ανήκει όντως στον χρήστη της υπηρεσίας. Η επιβεβαίωση αυτή παρέχεται αυτομάτως για τους χρήστες που επιλέγουν την είσοδο στο gov.gr μέσω των κωδικών web banking, εφόσον πρόκειται για τον αριθμό που έχουν δηλώσει στην τράπεζά τους, είτε είναι ελληνικός είτε προέρχεται από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Στο πρώτο τρίμηνο της δοκιμαστικής λειτουργίας του gov.gr έχουν εκδοθεί περισσότερες από 575.000 εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Με την αναβάθμιση της διαδικασίας αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των δυνητικών χρηστών, καθώς πρόκειται για υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τη σχέση των πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό με την Ελλάδα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.