Quantcast
Τετραπλασιασμός της διακίνησης δεδομένων στο Cloud έως το 2019 - enikonomia.gr
share

Τετραπλασιασμός της διακίνησης δεδομένων στο Cloud έως το 2019

δημοσιεύτηκε:

Με ταχύτατους ρυθμούς διευρύνεται ο όγκος των δεδομένων, που διακινούνται στο Cloud, με την κίνηση μέσω του υπολογιστικού σύννεφου να υπερ-τετραπλασιάζεται έως το 2019, για να φτάσει τα 8,6 zettabytes (ZB) από 2,1 zettabytes το 2014.

Σύμφωνα με την πέμπτη ετήσια έκθεση “Global Cloud Index (2014-2019)” της Cisco, η διεύρυνση της κίνησης δεδομένων στο Cloud υπερβαίνει το ρυθμό ανάπτυξης της κίνησης μέσω Data Centers, η οποία αναμένεται να τριπλασιαστεί, το εξεταζόμενο διάστημα, από τα 3,4 zettabytes στα 10,4 ZB.

Τη ζήτηση για υπηρεσίες Cloud, σύμφωνα με τη μελέτη της Cisco, τονώνει μια σειρά από παράγοντες, όπως η συνεχώς διογκούμενη απαίτηση των καταναλωτών για χρήση δεδομένων μέσω φορητών συσκευών και η άνοδος της δημοτικότητας των υπηρεσιών public cloud για επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων machine-to-machine (M2M) εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει μελλοντικά την κίνηση μέσω του υπολογιστικού σύννεφου. “Το Cloud εξελίσσεται σε μια διεθνή mainstream λύση. Αναμένουμε ότι η κίνηση μέσω Cloud θα διευρύνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, σε κάθε γεωγραφική περιοχή του πλανήτη τα επόμενα πέντε χρόνια”, αναφέρει σχετικά η Cisco.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές της Cisco προβλέπουν ότι και το Internet of Everything (IoE) θα παίξει κομβικό ρόλο στην αύξηση της κίνησης μέσω data center και cloud. Και αυτό, καθώς μία σειρά από υποδομές, που βασίζονται στο IoE, αναμένεται να παράγουν πρόσθετα δεδομένα της τάξης των 507,5 ZB ετησίως (42,3 ZB σε μηνιαία βάση. Αυτός ο όγκος δεδομένων είναι κατά 49 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο όγκο δεδομένων μέσω data center έως το 2019 (10,4 ZB).

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη και ο τεράστιος όγκος των δεδομένων, τα 10,4 ZB ισοδυναμούν με 144 τρισεκατομμύρια ώρες streaming μουσικής, 26 μήνες συνεχούς music streaming για όλον τον πληθυσμό της γης και 26 τρισεκατομμύρια ώρες τηλεδιασκέψεων για επιχειρήσεις.

Τεράστια αλλαγή

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του “Global Cloud Index (2014-2019)”, σήμερα η πλειοψηφία των δεδομένων και συγκεκριμένα το 73%, αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μέχρι το 2019, η πλειοψηφία των αποθηκευμένων δεδομένων και ειδικότερα το 51%, θα αποθηκεύεται σε μη υπολογιστικές συσκευές, όπως τα smartphones, τα tablets, αλλά και οι μονάδες M2M.

Με τον όγκο των αποθηκευμένων δεδομένων να αυξάνεται, η Cisco προβλέπει μεγαλύτερη ζήτηση και χρήση για την αποθήκευση δεδομένων στο Cloud. Μάλιστα, εκτιμά ότι, μέχρι το 2019, το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού του Διαδικτύου θα χρησιμοποιήσει τα προσωπικά συστήματα Cloud για την αποθήκευση δεδομένων, από 42% το 2014.

Η συνολική εικόνα
Η Βόρεια Αμερική εκτιμάται ότι θα είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη κίνηση δεδομένων μέσω Cloud έως το 2019 (3,6 ZB), ακολουθούμενη από την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού (2,3 ZB) και τη Δυτική Ευρώπη (1,5 ZB). Η Βόρεια Αμερική θα είναι και η περιοχή με τη μεγαλύτερη κίνηση μέσω data center (4,5 ZB), με δεύτερη την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού (2,7 ZB) και τρίτη τη Δυτική Ευρώπη (1,8 ZB).  

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.