Quantcast
«στον ενικό»: Η επόμενη ημέρα για την οικονομία και τα νοικοκυριά - enikonomia.gr
share

«στον ενικό»: Η επόμενη ημέρα για την οικονομία και τα νοικοκυριά

δημοσιεύτηκε:

Τα νέα μέτρα, οι επιπτώσεις στην αγορά, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το φορολογικό, η ανάπτυξη, το «υπερταμείο» και οι αποκρατικοποιήσεις βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μία πλήρως αποδιοργανωμένη οικονομία και το περασμένο καλοκαίρι συμβιβάστηκε προκειμένου να κρατήσει όρθια τη χώρα. «Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αναστρέψουμε τη κατάσταση και να λειτουργήσουμε ως ένας μικρός καταλύτης γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ροή της Ευρώπης. Και αυτό χωρίς να έχουμε οικονομία, με πλήρη οικονομική αποδιάρθρωση και με ένα πολιτικό σύστημα που ήταν πολύ βαθιά ριζωμένο στο κράτος και προσπαθούσε να λειτουργήσει ως τρόικα στο εσωτερικό για να δημιουργήσει μία αριστερή παρένθεση», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.



Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι όποια κόμματα παίρνουν σήμερα πίσω την υπογραφή τους από τη συμφωνία του καλοκαιριού θα πρέπει να το εξηγήσουν στον λαό. «Ενθουσιασμένοι δεν είμαστε αλλά έχουμε μία ελπίδα. Για πρώτη φορά η χώρα μας δεν έχει πάρει κανένα πέναλτι, δεν έχει χάσει ούτε ένα μέτρο και δεν είναι απλά συνεπής», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελος και συνέχισε: «Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε αυτή τη στιγμή να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα για να βγει η χώρα από την κρίση».

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση κατέληξε να επιβάλλει 27 νέους φόρους στους πολίτες. «Αυτό που ζητούσαν (οι δανειστές) από όλους τους πρωθυπουργούς ήταν να εκχωρήσουμε την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές στο διηνεκές. Αυτό το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό το Ταμείο παρότι το δάνειο μας είναι 30 χρόνια μας πάει στα 99 χρόνια. Έχετε ξανακούσει υποθήκη που να λήγει χρόνια μετά το δάνειο;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ.



Επιπλέον εξήγησε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά και η ΝΔ θα παλέψει να αλλάξει τη συμφωνία για το Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων. «Είναι υφεσιακά τα μέτρα. Και αμφιβάλω αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπηρετήσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Δεν έχει αυτή η κυβέρνηση το αναπτυξιακό πρόσημο που χρειάζεται ώστε να τρέξει η χώρα», σημείωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων από τους ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη υπογράμμισε ότι τα μέτρα δεν είναι εύκολα. «Θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι τα μέτρα είναι δύσκολα. Και πάντοτε, επειδή πιστεύω ότι η πολιτική δεν είναι κάτι το στατικό, υπάρχει το περιθώριο της επανεκτίμησης ώστε αν τα πράγματα στην πορεία πάνε καλύτερα ορισμένα μέτρα να μην εφαρμοστούν» είπε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και εξήγησε πως ό,τι εντάσσεται στο Ταμείο δεν σημαίνει ότι θα ξεπουληθεί και από τα έσοδα το 50% θα πάει στο χρέος και το 50% θα πάει στην οικονομία.



Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρουκατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίσει μία «φαντασιακή λογιστική». «Όταν ήρθατε τον Φεβρουάριο πήγατε και κάνατε μία ωραία συμφωνία χωρίς χρήματα. Φτάσαμε το καλοκαίρι και λέγαμε Grexit ή επαχθείς όρους. Πήραμε τους επαχθείς όρους. Δεν προτείναμε μεταρρυθμίσεις πλην φόρων», ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Πως μπορείτε να πείτε ότι και σε αυτό το υπερταμείο δεν έχουμε τον μερικό αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας; Καμία κυβέρνηση από εδώ και πέρα, εάν δεν επαναδιαπραγματευθεί αυτή τη συμφωνία, δεν μπορεί να πάρει κάτι από τη Δημόσια περιουσία και να πει ότι αυτό δεν θέλω να το δώσω», τόνισε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλοςσημείωσε ότι η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική γιατί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η ΝΔ ψήφισαν τα ίδια για τις αποκρατικοποιήσεις και πρόκειται για δήμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. «Η σημερινή πολιτική και αυτό που ψηφίστηκε αποτελεί συνέχεια αυτών των πολιτικών που ακολούθησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που άρχισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έρχεται να θεμελιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και συνέχισε: «Πρέπει να αλλάξει χέρια η εξουσία. Να πάρει ο λαός στα χέρια του τα εργαλεία της οικονομίας».



Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας εξήγησε ότι η χώρα βρίσκεται έναν αιώνα μετά και πάλι υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. «Αυτό που προτιμούν οι επενδυτές είναι οι μεγάλες αγορές και το χαμηλό ρίσκο. Πως θα έρθει αυτή η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση; Ποιος θα έρθει να επενδύσει; Βεβαίως θα υπήρχε λύση αλλά δεν μπορεί να την υπηρετήσει η συγκεκριμένη ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι εχθρική απέναντι σε αυτά που συζητάμε», τόνισε ο Δημήτρης Τσιόδρας και συνέχισε: «Χωρίς αλλαγή φορολογικού πλαισίου δεν μπορούμε να έχουμε μείωση της ανεργίας. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι μείον και θα είμαστε συνέχεια μέτρα, μέτρα, μέτρα που δεν βγάζουν πουθενά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αλλάξει και παίζει σε ξένο γήπεδο».



Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, είπε ότι με το φορολογικό «τσουνάμι» που έρχεται θα κοπούν εμμέσως οι συντάξεις και οι μισθοί. «Δυστυχώς ο καθένας κάνει το επικοινωνιακό παιχνίδι του. Ο κόσμος με τα μέτρα που έχετε φέρει είναι δυσαρεστημένος. Γιατί προεκλογικά ξεκινήσαμε το Γενάρη η ελπίδα έρχεται. Η ανάπτυξη έρχεται. Η ανάπτυξη έχει έρθει αλλά στην Βουλγαρία, την Κύπρο και έχει φύγει από την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Μάριος Γεωργιάδης.



Το μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα είπε ότι είμαστε ακόμη στις ράγες του πρώτου μνημονίου. «Τα μέτρα έχουν συγκεκριμένους στόχους. Είναι εν γνώση των δανειστών ότι από τους φόρους που θα επιβληθούν τώρα δεν θα εισπραχθεί τίποτα. Γιατί στο τέλος αυτού του δρόμου είναι συγκεκριμένο το πακέτο. Είναι η δημόσια περιουσία όλη να ξεπουληθεί και να δουλεύουμε όλοι με 300 ευρώ», σημείωσε η Δέσποινα Κουτσούμπα.



Ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας είπε ότι είναι αναμφίβολο ότι όλα τα αυτά τα μέτρα πλήττουν τη ζήτηση «και είναι εξαιρετικά υφεσιακά και από την πλευρά της ζήτησης δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε καμία δυνατότητα υποστήριξης καμίας αναπτυξιακής διαδικασίας».

«Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι οι επενδύσεις. Θα πρέπει να υπάρξει μία σταυροφορία για να φέρουμε επενδύσεις. Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος» υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξήγησε ότι απαιτείται σταθερό φορολογικό σύστημα προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη. «Αυτή η ανάπτυξη, που στην αρχή θα είναι για λίγους, ελπίζουμε ότι με την αναδιανομή -νομίζω και εξαρτάται από το ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία- μπορεί να διαχυθεί και στα μέλη της κοινωνίας», τόνισε ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής:

Δείτε το δεύτερο μέρος της εκπομπής:

Δείτε το τρίτο μέρος της εκπομπής:

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.