Quantcast
Ένταση στη Βουλή για τις offshore - enikonomia.gr
share

Ένταση στη Βουλή για τις offshore

δημοσιεύτηκε:

” Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό βάζει η τροπολογία για τις offshore που κατέθεσε η κυβέρνηση.


Η συζήτηση πραγματοποιείται χωρίς τη Ν.Δ. μετά την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.



Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μετά από σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει «γκρίζα» ζώνη και στη νέα τροπολογία που ήρθε να διορθώσει την προηγούμενη σκανδαλώδη διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore.


Για αυτό κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχει αμνήστευση ή παραγραφή αδικήματος πολιτικών προσώπων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε off sore εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες, εφόσον επικαλεστούν την επιεικέστερη διάταξη που ίσχυσε για τρεις μέρες από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, κατέθεσε ρύθμιση που ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία των εξήντα ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων δεν αίρει το αξιόποινο παλαιότερων παραβάσεων και διευκολύνει μόνο να προσαρμοστούν όσοι εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο μετά την ψήφιση του νόμου.

Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζεται ότι:

-Η μεταβίβαση των μετοχών σε εξωχώριες εταιρείες εντός 60 ημερών (που επιβάλλεται από την τροπολογία) δεν αίρει το αξιόποινο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.

-Δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ότι αν υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση ανάμεσα στην τέλεση μίας πράξης και τη διεξαγωγή της δίκης, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη.


Νωρίτερα,ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για γελοιότητα στην οποία η γαλάζια παράταξη δεν θα συμμετέχει και μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας: «Μπορείτε να εισάγετε τώρα στο όνομα της αμνήστευσης των υπευθύνων ό,τι θέλετε»! Λίγο νωρίτερα είχε εξαπολύσει τα πυρά του προς την κυβέρνηση, διερωτώμενος «αφού είναι τόσο λαμπρή αυτή η τροπολογία γιατί δεν την φέρατε από την αρχή;». Προσέθεσε, δε, ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Η κυβέρνηση αφού αμνήστευσε κάποιους τώρα κάνει τον κήνσορα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Η ρύθμιση που προϋπήρχε αναφερόταν σε κράτος με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Η κυβέρνηση κατά τρόπο πονηρό και ιδιοτελή επιχείρησε να εισάγει δήθεν κατ’ απαίτηση μνημονιακών απαιτήσεων ρύθμιση που περιορίζει τον έλεγχο. Αυτό ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε. Ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε ρύθμισης οι παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους. Ο ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας έχει πετύχει το ποινικά ακαταδίωκτο ανεξαρτήτως τι λέει σήμερα το Υπουργείο».

Τέλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει την εθνική αντιπροσωπεία για να σηκωθεί δευτερόλεπτα αργότερα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και να αποχωρήσει από την Ολομέλεια.

«Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν…», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας. Το σχόλιό της προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος απάντησε πως “στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ” το μόνο που αποκαλύφθηκε είναι η “διάταξη πλυντήριο” που δόλια νομοθέτησε η Κυβέρνηση”.

Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια

Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

«Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά».


Η ενοχή για την ρύθμιση που ψηφίσατε σας βαραίνει όλους. Εχετε θέμα με όσα κάνατε. Κρύψατε μια πονηρή ρύθμιση σε σύνολο ρυθμίσεων» είπε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μίλησε για το «τέλος του ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού» με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση και διορθώνει την προηγούμενη δική της σκανδαλώδη διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν εξωχώριες εταιρίες ακόμα και σε φορολογικούς παραδείσους.

«Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και έφερε την νέα ρύθμιση αυτή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για να καλέσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει την τροπολογία «για να δούμε πόσοι θα φανούν και θα δώσουν τις offshore τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ξέρω κανέναν να έχει offshore. Να δούμε όμως αν υπάρχει κανένας από την αντιπολίτευση». «Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα… Σήμερα κορυφώνεται και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας. Κορυφώνεται και τελειώνει η μάχη μεταξύ του Γκεμπελς που έλεγε συκοφαντείτε στο τέλος κατι μένει και της λαϊκής παροιμίας καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η κυβέρνηση στοιχίζεται με την λαϊκή παροιμία» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Απαντώντας στο ερώτημα αν η αρχική διάταξη επιχείρησε να καλύψει πολιτικά πρόσωπα με εξωχώρια εταιρεία είπε «Εγώ δεν ξέρω κάποιον υπουργό να θέλει να καλυφθεί. Μην κάνετε σπέκουλα. Ξέρω πολλούς που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση που έχουν offshore»!

O βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μάλιστα καυτηρίασε τη στάση υπουργών και βουλευτών που άλλοι μιλούσαν για προαπαιτούμενα όπως ο κ. Κουρουμπλής, άλλοι για ενωσιακή οδηγία και άλλοι για εισήγηση της Greco.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.