Quantcast
ΥΠΟΙΚ: Επιχείρηση ανατροπής του αρνητικού κλίματος για τον ΕΝΦΙΑ που θα ισχύει μέχρι το 2031 - enikonomia.gr
share

ΥΠΟΙΚ: Επιχείρηση ανατροπής του αρνητικού κλίματος για τον ΕΝΦΙΑ που θα ισχύει μέχρι το 2031

δημοσιεύτηκε:

Να αλλάξουν τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την αποκάλυψη ότι μελέτη που συνοδεύει το νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπει τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2031 προσπαθούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με δηλώσεις που έκαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι με δεδομένο ότι ο ορίζοντας των φοροαπαλλαγών που προβλέπει ο νόμος εκτείνεται έως το 2031, ήταν εξ ορισμού απαραίτητο να περιληφθούν στην «άσκηση» και όλοι οι ισχύοντες φόροι με τις παραμέτρους που ισχύουν σήμερα, όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές.
Ωστόσο, επισημαίνουν, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ισχύοντες συντελεστές θα παραμείνουν σταθεροί τα επόμενα χρόνια.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμα ότι οι έως τώρα εκτιμήσεις θέλουν τις φοροαπαλλαγές του αναπτυξιακού νόμου να έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 20%, καθώς για κάθε 1 ευρώ απαλλαγής προκύπτει 1,2 ευρώ φορολογικών εσόδων.

«Ο αναπτυξιακός νόμος συνοδεύεται από αποτίμηση του δημοσιονομικού κόστους-οφέλους, καθώς λόγω των φοροαπαλλαγών έχει κόστος και χάρη στις επενδύσεις που θα προσελκύσει έχει όφελος, αναφέρουν, συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Και διευκρινίζουν:

– Ο χρονικός ορίζοντας των φοροαπαλλαγών του Αναπτυξιακού εκτείνεται ως το 2031, συνεπώς η άσκηση που υπολογίζει το δημοσιονομικό αντίκτυπο περιλαμβάνει εξ ορισμού τη δεκαπενταετία.

– Στην άσκηση περιλαμβάνονται εξ ορισμού όλες οι φορολογικές παράμετροι όπως ισχύουν σήμερα. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, η άσκηση περιλαμβάνει και όλους τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα παραμείνουν σταθεροί για τα επόμενα χρόνια.

– Ο αναπτυξιακός έχει θετικό ισοζύγιο καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για κάθε 1 ευρώ φοροαπαλλαγής προκύπτει 1,2 ευρώ φορολογικών εσόδων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.