Quantcast
Der Spiegel: Ο άνθρωπος που σχεδίασε το «Σχέδιο Χ» για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Der Spiegel: Ο άνθρωπος που σχεδίασε το «Σχέδιο Χ» για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται στο μυστικό σχέδιο που κλήθηκε να εκπονήσει ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ως επικεφαλής πενταμελούς ομάδας, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές και εταίρους της κατέληγαν σε αδιέξοδο και η χώρα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

«Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κρατικοποίηση τραπεζών, τύπωμα χρήματος: πριν από έναν χρόνο ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ κατέστρωσε ένα μυστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τώρα δημοσιεύει ‘πικάντικες’ λεπτομέρειες», σημειώνει ο αρθρογράφος με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του αμερικανού οικονομολόγου, στο οποίο αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το λεγόμενο «Σχέδιο Χ» προκαλώντας «θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα», όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Το Spiegel Online γράφει ότι «επικριτές θεωρούν ότι το βιβλίο του Γκάλμπρεϊθ δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας σαφώς φλέρταρε με την ιδέα του Grexit – παρά τη δημόσια διάψευσή του. Ο Γκάλμπρεϊθ το αρνείται: ‘Θα ήταν χονδροειδής αμέλεια να μην προετοιμάσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης’, είπε ο αμερικανός οικονομολόγος στο Spiegel Online», με το γερμανικό περιοδικό να σημειώνει ότι στην ομάδα της οποίας ηγείτο ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ δεν υπήρχε καμία τάση που να ευνοεί την επιλογή του Grexit.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.