Quantcast
Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην «σιγουριά» του Δημοσίου - enikonomia.gr
share

Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην «σιγουριά» του Δημοσίου

δημοσιεύτηκε:

Την πλάτη της στο Δημόσιο γυρίζει η νέα γενιά των Ελλήνων, αναζητώντας το εργασιακό της μέλλον στον ιδιωτικό τομέα και κατά προτίμηση σε ελληνικές μεγάλου μεγέθους εταιρείες.


Παράλληλα οι μισοί περίπου νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών παίρνουν καθαρό μισθό μικρότερο των 500 ευρώ τον μήνα, παρότι τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και οι δεξιότητες που κατέχουν θα δικαιολογούσαν πολύ υψηλότερες απολαβές.

Σύμφωνα με εργασιακή έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτει πως οι νέοι σήμερα επιλέγουν ελληνικές, μεγάλου μεγέθους εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής, η βιομηχανία, οι τράπεζες, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι εταιρείες συμβούλων, οι εταιρείες ενέργειας/μεταφορών και τηλεπικοινωνιών και ο τουρισμός είναι οι κλάδοι που φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των νέων φοιτητών και αποφοίτων, ενώ ο αγροτικός τομέας, οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και η βαριά βιομηχανία τη μικρότερη σχετικά προτίμηση.

Ποιο Δημόσιο;

Σε αντίθεση με τις προτιμήσεις των γονιών τους, που κυνηγούσαν μια σίγουρη θέση στο Δημόσιο, οι νέοι σήμερα φαίνεται πως προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 73%. αναφέρει το Έθνος. Μόλις το 8% εξ αυτών «καλοβλέπει» το Δημόσιο. Δεύτερη σε προτίμηση μετά τον ιδιωτικό τομέα έρχεται η αυτοαπασχόληση με ένα ποσοστό 9%, καθώς φαίνεται πως σε αυτές τις ηλικίες οι νέοι είναι κάπως διστακτικοί στο να ανοίξουν δική τους επιχείρηση και προτιμούν τη σιγουριά της υπαλληλικής σχέσης.


Οι απολαβές

Οι μισοί σχεδόν από τους νέους 18-29 ετών που δήλωσαν πως εργάζονται και το 21,3% των ατόμων ηλικίας 30-35 ετών λαμβάνουν καθαρό μισθό μικρότερο των 500 ευρώ! Το 1/3 περίπου όλων των νέων που απάντησαν στην έρευνα αμείβεται με 501 ευρώ έως 850 ευρώ τον μήνα.

Οσο η αρνητική οικονομική κατάσταση της χώρας διατηρείται, τόσο οι νέοι προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι περισσότεροι επιζητούν υψηλότερες αμοιβές από τον ιδιωτικό τομέα σε σύγκριση με τον δημόσιο, αναμένουν πιο χαμηλές αμοιβές για μια θέση εργασίας που δεν σχετίζεται με τις σπουδές τους, ενώ θα ήθελαν η δική τους επιχείρηση να τους αποφέρει πάνω από τη διπλάσια μηνιαία αποζημίωση, δηλαδή κέρδη της τάξης των 2.150 ευρώ. Περίπου ο ένας στους τρεις νέους που απάντησαν στην έρευνα θέλει να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Ενα μικρότερο ποσοστό έχει μια επιχειρηματική ιδέα, ενώ λιγότεροι από ένας στους δέκα δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει να υποστηρίξουν ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα κατά τον τελευταίο χρόνο.

Μετανάστευση

Η αδυναμία να βρουν δουλειά ανάλογη των προσόντων τους αναγκάζει πολλούς από τους Ελληνες της νέας γενιάς να αναζητούν ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό.

Το 48% των νέων ηλικίας 18-29 ετών και το 35% των νέων από 30 έως 35 ετών θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό και κατά προτίμηση στις αγγλοσαξονικές χώρες και κυρίως στην Αγγλία (27%) και στις ΗΠΑ (16%). Αλλες ευρωπαϊκές χώρες προτίμησης είναι η Ολλανδία (10%) οι Σκανδιναβικές (8%), η Γερμανία (7%), η Ελβετία (7%), η Ιταλία (6%), η Ισπανία (4%) και Αυστραλία (4%).




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.