Quantcast
Παγιδευμένοι στο ελβετικό φράγκο 65.000 δανειολήπτες - enikonomia.gr
share

Παγιδευμένοι στο ελβετικό φράγκο 65.000 δανειολήπτες

δημοσιεύτηκε:

Aγωνία στους 65.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με ελβετικό νόμισμα, προκαλεί η άρση της υποστήριξης της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές,το γεγονός ότι η  ισοτιμία ευρώ – φράγκου έχει υποχωρήσει σχεδόν στο 1 προς 1 λίγη ώρα και οδηγεί σε άλμα για το φράγκο κατά  15%,γεγονός που  σημαίνει ότι και το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15%.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κάνει την εμφάνισή τους το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% – 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% – 5%.  

Την αγωνία του εκφράζει και ο Σύλλογος Δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο που το τελευταίο διάστημα έχει προσφύγει στα δικαστήρια για δικαίωση δανειοληπτών.

Πριν λίγο καιρό, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης δίνει λύση στο πρόβλημα δυο δανειοληπτών με μία γενναία απόφαση, υποχρεώνοντας την Τράπεζα να υπολογίσει τα δάνεια με την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης. Αυτό σημαίνει ότι για τους δανειολήπτες αυτούς, η Τράπεζα υποχρεώνεται να υπολογίσει τα δάνειά τους με τις ισοτιμίες (ευρώ/ελβετικού φράγκου) που ίσχυαν κατά τις ημερομηνίες εκταμίευσής τους !
Για την ιστορία, η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ από την Ελβετία  μπήκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2011 για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προσφερθεί στήριξη στους εξαγωγείς της χώρας.

Αν και το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η υπερτίμηση έχει μειωθεί στο σύνολο της από την εισαγωγή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η οικονομία ήταν σε θέση μα επωφεληθεί από αυτή τη φάση για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.